Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun kväver privata företagsamheten

Annons

Enligt kommunallagen får kommuner endast sälja elenergi på den öppna marknaden, men det tycks inte hindra politikerna i Gävle kommun från att starta den ena verksamheten efter den andra för att konkurrera med privata företag. Det är en av anledningarna till att företagsklimatet i Gävle kommun är dåligt, skriver Torbjörn Edlund

I Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet har Gävle kommun halkat ner till 229:e plats (av 290). Placeringen har man förtjänat genom att politiker och tjänstemän visat dålig attityd gentemot företagare.

Så länge Gävles politiker inte inser att det är inom de egna väggarna man måste leta orsakerna lär det inte bli någon förbättring!

Det finns ett aktuellt exempel på hur Gävles politiker och tjänstemän ser till att företagsklimatet är dåligt i Gävle: För något år sedan beslutade Gävle kommun att låta Gävle Energi investera 80 miljoner för att bygga en anläggning för fjärrkyla i centrala Gävle. Man hade för avsikt att leverera till både kommunala och privata fastigheter.

Det här borde ha startat en intensiv debatt, men inte ens moderata ledamöter i fullmäktige eller i Gävle Energis styrelse tycktes förstå vad det handlade om. ”Det är ju en helt annan typ av produktion”, var nyckelordet. Bland andra Birgittha Bjerkén försvarade beslutet och det är ju märkligt med tanke på den kritik hon framfört mot att Gavlefastigheter konkurrerar med privata fastighetsägare... Fjärrkyla innebär visserligen jobb för företag i kylbranschen med installation av apparatur inne i byggnaden, men det är bara med kommunala pengar i ryggen man vågar göra en sådan här investering.

Det blev tyvärr ingen debatt i Gävle, varken opposition, företagsorganisationer eller företagare gjorde något väsen av detta. Tyvärr tvekar företagare att ge sig in i en debatt eftersom de riskerar att bli ”straffade” av kommunen.

Jag har egen erfarenhet efter att ha klagat hos Nämnden för Offentlig Upphandling (NOU) på en upphandling, där Gästrike Inköp enligt NOU gjort fel på alla tolv punkter – en del grava fel. Gästrike Inköp ruskade av sig ”domen” och det var den firma där jag arbetade som fick betala: inga fler förfrågningar, uppdrag, eller ramavtal. Ett exempel på varför det ibland är så tyst från företagarhåll.

Gävle kommun har hittills lagt ner 22 miljoner, som tycks bortkastade. Så här sa ett kommunalråd i GD:s artikel om att ”Fjärrkyla läggs på is”, GD 20/4:

”– Det är svårt att veta hur stor efterfrågan är, säger kommunalrådet Marita Engström, V. – Man kan tycka att vi borde gå vidare när vi redan har satsat pengar. Men projektet bygger på att intressera privata fastighetsägare (sic!) och det är svårt att veta hur stor efterfrågan är. Vi måste avgöra om det är en investering som bär sig på lång sikt, säger Marita Engström.”

Man häpnar! Borde man inte känna till det när man fattar beslut om 80 miljoner?

Gävle Energi hann teckna två avtal om fjärrkyla; förvaltningshuset och Kantorn (skolkontoret). Vid förvaltningshuset har en inhyrd kylkompressor stört grannarna i tre år för att klara åtagandet! Fjärrkyla som skulle vara så miljövänligt!

Enligt kommunallagen får kommuner endast sälja elenergi på den öppna marknaden, men det tycks inte hindra politikerna i Gävle kommun från att starta den ena verksamheten efter den andra för att konkurrera med privata företag. Det är en av anledningarna till att företagsklimatet i Gävle kommun är dåligt.

Kommunalrådet Per Johansson försvarade beslutet att starta en egen ”reklambyrå” med att säga: ”Vi gör det både bättre och billigare själva” – på ett möte med företagare.

Det behövs en palatsrevolution för att ändra Gävle kommuns attityd till företag och företagare! Ett råd bara, gör ett studiebesök i Ockelbo –där verkar partikamraterna förstå vad det handlar om!

Torbjörn Edlund

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons