Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle tjänar på idrotten

Idrottstävlingar ger pengar tillbaka till arran­görsstaden, både från idrottarna själva och från besökarna, extra mycket om de kommer från utlandet, skriver Örjan Ohlström och Gunnar Lindbom

Annons

Gestriklands Fotbollförbund arbetar idag för 45 föreningar som är anslutna till vårt distrikt. Vi administrerar seriespel, domare, utbildningar och spelarutveckling bland annat åt dessa 45 föreningar. Allt görs i andan att fotbollen skall utvecklas och göras än mer tillgänglig så att fler kan få uppleva och glädjas av denna idrott.

Tyvärr är inte alltid förutsättningarna så enkla. Det finns många olika faktorer som gör det svårt att driva och utveckla fotbollen in i framtiden, saker som vi själva inte alltid kan styra över.

Svårast och viktigast är nog ändå anläggningsfrågan. Fotbollen i Gästrikland har drygt 345 lag i alla olika åldrar och till dessa finns runt 8000 aktiva spelare!

Till detta bör man även tillägga att 1/3 del är tjejer, självklart vill vi ha fler men det är ändå en stor idrott både på pojk- och flicksidan.

Tillgången till anläggningar att träna och tävla på står inte i paritet till hur många lag och utövare det finns i vårt distrikt. Gävle kommun är den kommun i Gästrikland som har absolut flest lag men tävlings- och träningsmöjligheterna där är inte dimensionerade för det antal lag och föreningar med dess utövare. Tillgängligheten att få utöva sin idrott skall med rätta kritiseras, och bör snarast förbättras.

Den ökande konkurrensen innebär att kommuner och regioner också påverkas i allra högsta grad. I det här fallet gäller det då vad idrotten och nu då framför allt fotbollen kan bidra till för att stimulera till en positiv utveckling i vår region.

En modern fotbollsarena skulle här spela en mycket viktigt roll. En attraktiv miljö och arena skulle innebära att framtidens utövare, ledare och publik stimuleras ytterligare till glädje för alla som vill vara med och utveckla en positiv och framtidsinriktad region att bo och leva i.

Vi från Gestriklands Fotbollförbund kan bara se fördelar med att få en flytt av Gefle IF till Sätraåsen. Anläggningen där kommer att nyttjas av långt fler än enbart A-laget i Gefle IF, detta görs i dagsläget redan på Strömvallen.

Vi tror att förutsättningarna för elitlag på herrsidan och även, på sikt, ett på damsidan skulle stärkas väsentligt. Minst lika viktigt är ju vår breda ungdomsfotboll, på både pojk- och flicksidan, som engagerar så många ungdomar, föräldrar, släktingar och vänner. Få verksamheter skapar så många mötespunkter mellan generationer, olika samhällsklasser och samhällskulturer som just idrotten. Vilken kraft för att skapa framtidens samhälle!

Den verksamhet som i dag finns på Strömvallen skulle då kunna flyttas upp Sätraåsen och på så vis finns möjligheten till fler lag och aktiva att träna på Strömvallen.

Gefle IF ser inget skrytbygge framför sig utan en kostym som är stor nog att spela i i allsvenskan men också att se en framtid i allsvenskan och på så sätt kanske möjliggöra ett starkare fotbollsdistrikt. Gästrikland och Gävle kommun behöver ett allsvenskt lag!

Att ha förebilder genererar nya idoler på sikt, detta har vi i nu inom fotbollen i Gefle IF. Gestriklands Fotbollförbund driver ett arbete med att på sikt försöka få ett damlag på elitnivå och kanske detta lag skulle kunna ha Strömvallen som hemvist.

Det är så oerhört många fler lag än enbart herrlaget i Gefle IF som skulle vinna något på en ny arena, detta skulle möjliggöra helt andra tränings- och matchförutsättningar för många andra föreningar, lag och spelare.

Genom en modern fotbollsarena skapas ytterligare möjligheter till utnyttjande för ungdomsfotbollen. Därigenom blir det unika förutsättningar för genomförande av turneringar och cuper inom fotbollen och varför inte även inom andra idrotter.

Gästriklands Fotbollförbund genomför varje år en eller flera ungdomslandskamper på uppdrag av Svenska Fotbollförbundet. Detta bidrar till att våra aktiva ungdomsspelare, ledare och tränare har möjlighet att på hemmaplan medverka i arrangemang samt studera ungdomsfotboll på landslagsnivå.

Eliten och bredden lever i symbios och behöver varandra för att utvecklas, avvecklar vi den ena kommer den andra att må dåligt på sikt.

Nyhetsbyrån TT skriver allt fler kommuner vill arrangera idrottsevenemang. SR Ekot rapporterar att såväl intresset för stora internationella mästerskap som träningsläger och motionstävlingar har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt siffror från HUI Research ger en idrottstävling i en mellanstor svensk stad inkomster på 800 kronor per idrottare och natt. Besökarna gör av med nästan lika mycket, och extra mycket om de kommer från utlandet. Dessutom innebär en satsning på idrottstävlingar en chans för kommunerna att profilera sig som attraktiva, och på så vis locka nya invånare.

Nu har vi möjligheten att få ett unikt idrottscentrum på Sätraåsen, ta den chansen istället för att göra något som försämrar utvecklingen av vår kommun och försvårar utvecklingen av vår idrott.

Örjan Ohlström

Gestriklands Fotbollförbund

Gunnar Lindbom

Gästriklands Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons