Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg går miste om förstärkningar

Moderaterna blockerar likvärdiga förutsättningar till utveckling och välfärd i alla delar av landet, skriver Magnus Svensson, C

Annons

Budskapet från Centerrörelsen i Gävleborg till regeringen är tydligt och omöjligt att missförstå. Det nya kommunala utjämningssystemet får inte dras i långbänk. Vi accepterar inte att Moderaterna fortsätter att blockera frågan, utan kräver att det genomförs i enlighet med det förslag som en enig parlamentarisk utredning presenterade för ett år sedan. Och därmed också bör träda i kraft från och med den 1 januari 2013.

Centerpartiet har alltid slagits för att skapa goda och likvärdiga förutsättningar till utveckling och välfärd i alla delar av vårt avlånga land. Vi ställer inte stad mot land. Tvärtom är vår ambition att tillsammans göra Sverige till ett mer välmående land, genom ökad tillväxt och fler i arbete.

I denna strävan spelar ett välfungerande kommunalt skatte- och kostnadsutjämningssystem en viktig roll, genom utjämning av skattekraft och opåverkbara strukturella kostnadsskillnader.

Nuvarande system uppfyller inte dagens krav på rättvis fördelning. Därför föreslog en parlamentarisk kommitté, som utrett det kommunala utjämningssystemet, ett antal förändringar i syfte att göra systemet rättvisare, hållbarare och ge mer likvärdiga förutsättningar i hela landet.

För Gävleborgs kommuner och landsting innebär det nya förslaget till utjämningssystem en förstärkning på totalt cirka 300 miljoner kronor. Det är mycket pengar som skulle komma oss som bor i Gävleborg till del, och kunna innebära väsentliga förbättringar inom välfärdssektorn.

Men risken är uppenbar att Gävleborg går miste om dessa förstärkningar och förbättringar eftersom Moderaterna inte längre står bakom det förslag som en enig parlamentarisk utredning presenterade för ett år sedan. Att Moderaterna på detta sätt vänder Gävleborgs innevånare ryggen finner vi inte bara beklagligt utan fullständigt oacceptabelt.

Det är inte något oskäligt krav vi ställer. Vi kräver bara rättvisa.

Magnus Svensson

Distriktsordförande Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons