Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs partner ska vara Uppsala

Med det nya länsstyrelseförslaget riskerar Gävleborg och Uppsala att bli åtskilda för överskådlig tid, trots att Uppsala län är Gävleborgs viktigaste partner när det gäller tillväxt. Ansvaret faller tungt på de socialdemokratiska ledningarna i Region Gävleborg och Landstinget Gävleborg, skriver Måns Montell, M

Annons

På förmiddagen den 17/12 presenterade regeringens utredare Mats Sjöstrand sitt förslag angående en reform för landets länsstyrelser. För Gävleborgs del är det dubbelt fel, dels så föreslås Gävles funktion som residensstad upphöra, en funktion man har haft sedan 1642, men också att man förslår att länsstyrelsen i Gävleborg ska slås samman med dito i Dalarna.

När det gäller att besluta om sätesort för den nya länsstyrelsen i de län där dessa föreslås slås samman ska det ha funnits ett antal kriterier som legat till grund. På något sätt har man utifrån dessa kommit fram till att Falun är att föredra.

Ett av kriterierna är stadens storlek, här torde Gävle verkligen ha en fördel med sina 96 000 mot Faluns 56 000, men också i hur kommunerna har utvecklats. Ser man på perioden mellan 1990 och 2010 så har Gävle haft en befolkningsutveckling på drygt sju procent medan Falun knappt kommit upp i två procent. Gävle har en dragningskraft som saknas i Falun.

Rent geografiskt kan man tro att Falun har en fördel. Gör man däremot en tyngdpunktsanalys där man också väger in var befolkningen bor så blir resultatet långt ifrån lika tydligt. Gävleborgs och Dalarnas gemensamma tyngdpunkt hamnar i skogarna några mil norr om Hofors, bara någon mil närmare Falun än Gävle.

Den skillnaden vägs dock snabbt upp av Gävles överlägsna kommunikationsmöjligheter i form av två europavägar, järnvägsknut, hamn och en timmes tågresa till Arlanda. Med drygt 80 minuter till Stockholm och 45 minuter till Uppsala talar mycket för att Gävle är det bättre alternativet då det gäller att rekrytera kompetent personal.

Större högskola på orten, närmare till universitet samt statliga verk och myndigheter, det mesta talar för att Gävle borde vara det naturliga valet.

Bortser man från frågan om sätesorten riskerar beslutet sätta stopp för Gävleborg ambitioner att orientera länet söderut. Mycket talar för att skulle detta bli verklighet kommer staten inte att släppa fram nya regioner som innefattar mer än en länsstyrelse. Då kommer Gävleborg och Uppsala vara åtskilda för överskådlig tid, trots att Uppsala län är Gävleborgs viktigaste partner när det gäller tillväxt.

Att Gävleborg har hamnat i detta läge och att det nu ligger ett förslag där länet kan förlora sin residensstad och länsstyrelsen tvingas ihop med ett annat läns länsstyrelse som ingen egentligen vill, och dessutom ökar avståndet till medborgarna, faller tungt på de Socialdemokratiska ledningarna i Region Gävleborg och Landstinget Gävleborg.

Arbetet med att skapa en egen region har tagit all energi att man inte fokuserat på att påverka denna utredning. Blir förslaget verklighet förlorar länet sin residensstad och dörren stängs för mycket lång tid framöver med att skapa något tillsammans med Uppsala län, vilket alla egentligen ser som det naturliga för Gävleborgs del.

Måns Montell

Gruppledare för Moderaterna i Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons