Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles äldre får minskad hjälp

Annons

Det har blivit en omvänd pyramid när personalen på äldreboendena har krympt medan de i toppen blivit fler, skriver Birgitta Johansson, Gävle.

Neddragningarna inom omvårdnad har börjat. Nu måste tjänstemännen börja skriva om kvalitetsdeklarationen för den stämmer inte. Skriver tjänstemännen utifrån sina egna versioner och inte verkligheten?

När det blir val ska det satsas på vård, skola och omsorg, kvitta vilket parti. När vardagen kommer försvinner löftena.

Nu görs neddragningar på boendena för att spara så endast de basala aktiviteterna utförs. Samma bemanning oavsett somatiskt eller demensboende.

Från morgon till klockan 14.00 ska tre i personalen hjälpa tio demenssjuka med hygien, påklädning, förflyttning, frukost och lunch varav många inte klarar att äta själva. För stimulans och aktivitet finns inte tid.

Efter 14.00 arbetar två personer som sköter fikat, middagen och läggningen. För aktiviteter i samlingssalen behövs hjälp med förflyttning.

Den boende ska ha en skälig levnadsnivå, en aktiv vardag med bland annat utevistelse och en värdig ålderdom.

Efter besparingarna fråntas de detta och då blir bara en väntan på döden kvar.

Jag har under två års tid regelbundet besökt min anhöriges boende och sett hur personal och verksamhetschefer sliter för att få det att fungera.

De gör ett bra jobb utifrån de resurser de får, men jag anser att kvalitetsdeklarationen endast är en skrivbordsprodukt. Jag är även rädd att nedskärningarna skall drabba Anhörigcenter och Villa Milbo som gör det möjligt för anhöriga att få avlastning.

Omvårdnadsnämnden ger förvaltningen pengar som i sin tur fördelar ut dem på olika områden.

Någonstans måste det ha gått fel när basen (personalen på boendena) har krympt och toppen (tjänstemännen) blivit fler. Det har blivit en omvänd pyramid. Förvaltningen blir dyrbar till nackdel för de äldre som får det sämre.

Kan man göra andra besparingar och dra ner på vissa chefstjänster? Behövs alla dessa chefer med förvaltningschef, produktionschef, uppdragschef, områdeschefer etcetera, och med olika förgreningar? Behövs verkligen hela denna organisation?

De som får det sämre blir våra äldre som inte kan göra sig hörda.

Men detta gäller tyvärr också många anhöriga som är rädda för att ta upp det som inte fungerar. Rädd att den som är sjuk blir drabbad.

Kan det till och med vara så att cheferna på boendena inte heller vågar framföra kritik för rädslan att bli obekväma? De sitter ju på två stolar, en mot arbetsgivaren och en mot den boende och dess anhöriga.

Har mentaliteten blivit så att vi rättar in oss i ledet och tackar för det vi får? Det låter skrämmande.

Jag önskar att fler anhöriga ger sig in i debatten. Tillsammans blir vi starka och kan påverka besluten i rätt riktning.

Jag vill också ha svar från ansvariga politiker och tjänstemän oavsett partitillhörighet hur dom tänker sig att det ska se ut i framtiden.

Ska äldrevården bara vara en förvaringsplats eller något mer?

Tänker man verkligen genomföra nedskärningar trots de konsekvenser det får?

Kommer man att fortsätta hävda att man satsar på vård, skola och omsorg?

Birgitta Johansson

Gävle

Anhörig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons