Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles studenter röstar med fötterna

Annons

Vi är övertygade om att det är viktigare för länsinvånarna att få tillgång till den bästa utbildningen i stället för bara en skylt på väggen där det står Högskolan i Gävle, skriver Lars Beckman, M, och Hans Backman, FP, i en gemensam replik på Edvard Nordlanders artikel den 20/11

Det är glädjande att debatten om hur länets invånare ska få tillgång till högre utbildningar i länet tar fart. Det är en viktig och allmän fråga som förtjänar att diskuteras och debatteras.

För oss är utgångspunkten att alla som vill – och har möjlighet – ska ges tillgång till den allra bästa utbildningen. Då är det viktigt att vi har utgångspunkten att det är kvalitén i utbildningarna som är viktigast och inte det märkliga kvantitetsmått som S använde tidigare och som ledde till att mindre högskolor arrangerade Harry Potter-kurser och andra utbildningar som knappast kan ha akademiskt intresse.

Det är i år som de stora reformerna inom skolområdet som planlagts under de senaste åren sjösätts och det är inom de närmsta 5–10 åren som de goda och förändrade resultaten kommer.

Vi måste bort från den kravlösa skola som präglat socialdemokraternas skolpolitik, och som lämnat de med störst behov av hjälp utan stöd.

Nu ändrar vi på det genom tydliga krav på grundskolan att hjälpa alla barn och att arbeta med tydliga återkopplingar om hur det går för varje enskilt barn, och ett krav på skolan att hjälpa dem som behöver det för att nå sina kunskapsmål. Vi reformerar gymnasieskolan genom att satsa både på teoretiska utbildningar och på yrkesutbildningar samt lärlingsutbildningar.

Ett mycket märkligt mål som, S, hade, och som vi i Alliansen har tagit bort, är det volymmål som funnits för den högre utbildningen istället för kvalitetsinriktning. Vi är helt övertygade om att det är viktigare för en länsinvånare att få tillgång till den bästa utbildningen istället för att ha som mål att ha en skylt på väggen där det står Högskolan i Gävle.

För att fler ska kunna gå vidare till högre utbildning så måste det finnas en god grund att stå på och den skapas i grundskolan och gymnasieskolan och här finns det all anledning att vara djupt orolig eftersom de rankinglistor som presenterats under de senaste åren för de kommunala skolorna i Gästrikland visar på mycket dåliga resultat i förhållande till andra kommuner i Sverige. Utan elever med goda studieresultat så kommer inte fler gå vidare till högre studier.

Vi är också övertygade om att Högskolan i Gävle skulle tjäna på att bli en del av Uppsala Universitet så att studenterna får tillgång till en bättre utbildning.

I dag röstar studenterna med fötterna. De allra bästa studenterna väljer studieorter med en hög status eller väljer att avsluta sin utbildning i Gävle på annan ort. Men om Högskolan i Gävle blir en del av – eller i vart fall utvecklar ett mycket nära samarbete med – Uppsala Universitet, så skulle även vårt län kunna få fler studenter till staden.

Alliansregeringen har avsatt ordentligt med medel som Högskolan i Gävle skulle kunna ta del av för att överväga för och nackdelar med att bli en del Uppsala Universitet. Vi anser att Högskolan ska söka dessa medel för studenternas skull.

Det är därför vi bedriver ett utbildningssystem i Sverige – för att fler ska få ökad kunskap – inte för att värna en viss institution.

Hans Backman

Lars Beckman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons