Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD förenklar om kärnkraft

Vi klarar att stänga kärnkraften utan att skära i välfärden, skriver Miljöpartiet i en kommentar till GD:s ledare

Annons

Miljöpartiet tycker det är lite märkligt att vårt uttalande om kärnkraften "sågas vid fotknölarna" utan att publicera ett enda av de argument vi lyft fram. Är det en strategi av GD att ytterligare förenkla den politiska debatten? Vem vet.

Här kommer då argumenten igen: Det är helt rimligt att så snabbt som möjligt stänga samtliga av Sveriges livsfarliga kärnkraftverk.

Dels med anledning av de utredningar som gjorts gällande möjligheter med energieffektivisering, senast Naturskyddsföreningens utredning "Halva energin - hela välfärden" där man kommer fram till att vi klarar oss gott och väl med just halva energin, utan att skära i vår välfärd.

Detta såklart inte utan nödvändig förändring av energipolitiken: återinförande av klimatinvesteringsprogram, stora satsningar på gröna jobb, vindkraftsutbyggnad, rustning av vattenkraft där det behövs, energieffektiviseringsåtgärder.

Det allra viktigaste argumentet bakom är ju såklart att kärnkraften är just livsfarlig i hela kedjan från uranbrytning till slutförvar. Vi vet inte annars hur man ska tolka de olyckor som skett i bland annat Tjernobyl och nu Japan. Att kärnkraften dessutom, dagligen, producerar avfall som avger strålning i 100 000 år upplever vi som fullständigt oansvarigt. Vad ger oss för rätt att lämna över ett så extremt farligt avfall på våra kommande medmänniskor?

Ledarredaktionens spekulationer om att "facit från kärnkraftsolyckan i Japan kan således mycket väl bli noll döda, noll skadade, noll sjuka och noll personer utsatta för hälsovådlig strålningsnivå" är pinsamma redan utifrån idag kända fakta om olyckans konsekvenser.

Marcus Häggström
Therese Metz

Miljöpartiet de Gröna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons