Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss den utbildning vi förtjänar

Nya gymnasieskolan nedvärderar praktiska program, skriver Ung Vänster i Sandviken

Annons

Nu i augusti började den första årskullen elever i den nya gymnasieskolan. En skola där de elever som valt att gå ett praktiskt program inte blir behörig till vidare studier på universitet eller högskola, det vill säga där de som går omvårdnad inte kan plugga vidare till sjuksköterskor och de som går barn och fritid inte kan bli förskolelärare. Därför är det nu mycket färre elever som valt att börja på yrkesförberedande program.

I debatten innan reformen infördes snackade regeringen om att problemet med yrkesprogrammen var att eleverna var skoltrötta. Det är bara tomma ord för att dölja att skolan nu delar in folk i A- och B-lag redan från att man väljer till gymnasiet.

Högerns sorteringsskola cementerar klass- och könsorättvisorna, och får konsekvenser för eleverna livet igenom. Kvalitén på de praktiska programmen behöver förbättras genom mer resurser och praktik, inte nedvärderas genom att man tar bort möjligheten till högre studier. Satsa på yrkesprogrammen genom bättre praktik, och ge oss den möjlighet till utbildning vi förtjänar!

 

Sara Bendib

Andreas Broström

Ellinor Andersson

Alexander Lemoine

Ung Vänster Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons