Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge rätt att stoppa svensk fossilgas

Annons

Gävleborgs riksdagsledamöter bör rösta för att ge kommunerna rätt att stoppa utvinning av fossil energi, uppmanar tre miljöorganisationer

Kommunerna i Sverige har vetorätt mot klimatvänliga vindkraftverk, men de kan inte stoppa utvinning av fossil energi som olja och gas. Detta snedvridna förhållande borde ändras och ett första steg kan tas av riksdagen om några veckor.

Alla riksdagsledamöter i Gävleborg som vill ge kommunerna ett viktigt verktyg i arbetet mot klimatförändringen måste nu ta ställning för förslaget om att kommunerna ska kunna stoppa utvinning av fossil energi. Hälften, av 182 riksdagsledamöter, ansåg i en enkät i samband med riksdagsvalet i höstas att kommunerna bör få vetorätt mot utvinning av fossil energi som olja och gas, medan endast 15 procent motsatte sig ett sådant veto. Resten av de svarande var tveksamma eller visste inte. Enkäten genomfördes av nätverket Heaven or sHell, som arbetar för att stoppa Shells planerade gasutvinning i Skåne.

I Gävleborg svarade sju riksdagsledamöter på enkäten. Fem av dessa vill att kommunerna ska få vetorätt: Anders W Jonsson (C), Bodil Ceballos (MP), Elin Lundgren (S), Raimo Pärssinen (S) och Ulla Andersson (V). Två motsatte sig ett kommunalt veto: Hans Backman (FP) och Margareta B Kjellin (M).

Shells provborrning efter fossilgas (ibland kallad naturgas) i Sjöbo, Hörby och Tomelilla har mötts av häftiga protester. Många anser att människors tillgång till landskapet – fritt från borrtorn, kompressorstationer och pipelines – väger tyngre än försöket att få upp de sista fossila resterna ur jorden. Många är oroliga för att grundvattnet ska förorenas och allt fler inser att klimatförändringarna inte kan mötas med utvinning av ännu mer fossil energi.

De mycket allvarliga klimatförändringarna bör mötas med investeringar i energieffektivisering och förnybar energi – inte med ökad utvinning av fossila bränslen. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och nätverket Heaven or sHell ser allra helst att riksdagen förbjuder utvinning av fossil energi i Sverige.

Om riksdagen ännu inte är beredd att fatta detta beslut, bör den åtminstone ge berörda kommuner vetorätt mot utvinning av fossil energi. Näringsminister Maud Olofsson sade nyligen i riksdagen att det inte ska vara någon storskalig utbyggnad av gas i Sverige. S, V och MP har slagit fast att de inte kommer att medverka till storskalig fossilutvinning i Sverige och att detta ställningstagande omfattar också Shells planerade utvinning av naturgas i Skåne.

När riksdagens näringsutskott inom kort tar ställning i frågan är det dags att gå från ord till handling: Öppna dörren till en fossilfri framtid. Riksdagsledamöterna i Gävleborg bör rösta för att de berörda kommunerna får rätt att stoppa utvinning av fossilgas och annan fossil energi.

Svante Axelsson

Generalsekreterare, Svenska Naturskyddsföreningen

Håkan Wirtén

Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Carl Piper

Ordförande för nätverket Heaven or sHell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons