Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad nationaldag!

/

Annons

Att födas till svensk är ett privilegium. Det gör att vi har så många möjligheter, men också att vi kan bidra till andras utveckling, skriver Elin Lundgren, S, riksdagsledamot och Ellinor Eriksson, S, riksdagskandidat

Det finns en hel del att reflektera över en nationaldag, den 6 juni. Vi väljer att tänka på vilken oerhörd tur vi hade att vi föddes i Sverige. Sannolikheten för det är ganska liten, men det hände oss.

Direkt inskrivna medborgare och därmed en del av ett samhällskontrakt där vi har tillgång till utbildning, sjukvård, äldreomsorg och ett pass som tar oss så gott som över hela världen.

Vi tror absolut på att ständigt jobba med förbättringar, det är därför vi är politiker, men det är också värt att stanna upp och reflektera över allt som de före oss byggt upp och som vi ska slå vakt om och utveckla.

Det är fantastiskt att vi har byggt ett land med trygghetssystem. Vi ska väva skyddsnäten tätare. Det är fantastiskt att vi har ett land med stora delar ren natur. Vi ska jobba med förbättringar. Det är fantastiskt att vi har ett land med utbildningsmöjligheter hela livet. Vi ska ha en skola i toppklass och skapa fler möjligheter till vidareutbildning och omskolning

Det finns mycket att förbättra, men vi ska nog tänka en extra gång innan vi påstår att Sverige är ett dåligt land att bo i. Tycker man det kan man fråga sig vad man sett i stora delar av världen. Krig, konflikter, svält, torka och sjukdomsepidemier till exempel. Eller dålig infrastruktur, korruption och ingen demokrati. Stora klassklyftor och stor ojämställdhet mellan könen behöver vi inte åka långt för att upptäcka.

Just nu går Sverige mycket bra. Ekonomin är bra, arbetslösheten sjunker, sjukvården ligger i världstoppen. Det ska vi ta vara på. Omfördela och låta fler ta del av framgången. Göra satsningar mot psykisk ohälsa, för en tryggare ålderdom och öka likvärdigheten så att varande unge kan växa upp med goda förutsättningar till ett gott liv.

Att födas till svensk är ett privilegium. Det gör att vi har så många möjligheter, men också att vi kan bidra till andras utveckling. Vara lite bjussiga.

Glad nationaldag!

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Ellinor Eriksson, S

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons