Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God jul = vit jul

Vi behöver hjälpas åt att vända traditionen med alkohol på julen, skriver Elin Lundgren, S

Annons

I dag är det julafton. En helg som marknadsförts som rödskimrande lycka i butikerna.

Bilden av hur lycklig och fin julen ska vara förmedlas till oss från alla håll. För många blir det inte alls så. Ett av skälen är att många barn får uppleva obehag när vuxna väljer att berusa sig. IOGT-NTO-rörelsen har även i år sin kampanj Vit Jul som uppmanar vuxna att fundera över hur de prioriterar under julen. Får det vara barnens högtid där de slipper fundera över när morbror ska börja gruffa med alla?

En person berättar på kampanjsajten:

”Mamma låg i soffan och pappa låg på golvet. Jag och min lillebror visste inte vad vi skulle göra. Skulle vi äta julmat och öppna paketen själva eller skulle vi vänta tills de vaknade. Jag var så liten att jag faktiskt inte riktigt minns hur vi gjorde till slut. Men att mamma och pappa var fulla och låg och sov hela julafton kommer jag aldrig att glömma.”

Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Just under julen är våra barn knutna till sina familjer och det är svårare än annars dagar att gå över till en kompis för att få lugn och ro om föräldrarna blir osams.

Vi behöver hjälpas åt att vända den här traditionen. De av oss som inte har några som helst problem med den egna alkoholkonsumtionen kan enkelt, genom att avstå alkohol över julen, visa att fokus över julen kan ligga på välbehövlig vila och umgänge med våra nära.

Givetvis är det inte bara julen som är ett problem för de barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket. Därför har jag motionerat om att det i alla kommuner borde finnas möjlighet för de här barnen att gå i samtalsgrupper för att få stöd i sin situation.

Att förebygga riskfyllt drickande hos vuxna är givetvis en självklarhet att också arbeta med, men när skadan redan är skedd behöver barnen stöd, precis som de vuxna gör det.

Med hopp om en god och vit jul för oss alla.

Elin Lundgren

Riksdagsledamot, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons