Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda förutsättningar för solenergi

/
  • Solvärmen kan bidra till energiförsörjningen även på vintern genom att spara på energibärare som biobränsle och vattenkraft under sommaren, skriver debattörerna.

Annons

Regeringen måste förlänga stödet för att stimulera utvecklingen av solvärme i Sverige, skriver Lars Andrén från Svensk Solenergi och Svante Axelsson, Svenska Naturskyddsföreningen

Inför riksdagsvalet förra året lovade regeringen ytterligare insatser för att stimulera utvecklingen av solvärmen i Sverige. Direkt efter valet gjorde regeringen helt om och föreslog i stället en successiv utfasning av stödet till solvärme. Nu måste regeringen agera långsiktigt och förlänga stödet.

I Gävleborg har det under de senaste två åren beviljats 1,3 miljoner kronor i stöd till solvärme. Det motsvarar fem kronor per länsinvånare vilket placerar Gävleborg på plats 16 av samtliga län. Detta framgår av Boverkets statistik över det nya bidraget till solvärme. Bidraget kan sökas av hushåll, föreningar och företag.

I mars 2010 föreslog Energimyndigheten och Boverket, tillsammans med branschorganisationen Svensk Solenergi, att regeringen inför ett femårigt program för solvärme (2011-2015). Det befintliga stödet bör, enligt förslaget, fördubblas så att det uppgår till minst 50 miljoner kronor om året. Dessutom innehåller förslaget ett nytt stöd om ytterligare 50 miljoner kronor om året till villor med direktverkande el som installerar ackumulatortank och solfångare.

Ett halvår senare, inför valet i september 2010, slog regeringen fast i sitt valmanifest att det ska ske ytterligare insatser för att stimulera utvecklingen av solvärme. Men bara några veckor efter valsegern gjorde regeringen helt om.

I budgetpropositionen avsattes visserligen 24 miljoner kronor för stödet under 2011, liksom tidigare år. Men i stället för att genomföra ytterligare insatser, som exempelvis myndigheternas förslag om ett femårigt program, aviserade regeringen en successiv utfasning av stödet.

Utfasningen leder till en osäkerhet i branschen som påverkar utvecklingen av solvärme negativt. För att få en fortsatt stabil tillväxt av solvärme och den svenska solvärmeindustrin måste regeringen förlänga stödet och hålla sitt vallöfte.

Solvärmen kan bidra till energiförsörjningen även på vintern genom att spara på energibärare som biobränsle och vattenkraft under sommaren. Det kan bidra till stabilare prisnivåer på andra energislag under vinterhalvåret och ge hushållen ökad kontroll över sina stigande energikostnader.

Sverige har lika goda förutsättningar för solenergi som Tyskland, som är världsledande på solenergianvändning. Solvärme påverkar miljön och klimatet mindre än någon annan typ av uppvärmning. Efter att installationen är betald är värmen dessutom kostnadsfri. En solvärmeanläggning kräver inget underhåll och har en livslängd på minst 25 år. Energikostnaden sjunker oavsett om man tidigare har använt olja, el eller biobränsle.

Det nya stödet för installation av solvärme infördes den 1 januari 2009 och fram till utgången av 2010 hade 58 miljoner kronor beviljats i stöd. I Gävleborg har det skickats in 178 ansökningar, varav 146 beviljats sammanlagt 1,3 miljoner kronor.

Solvärmeindustrin har vuxit mycket kraftigt runt om i världen. Om svenska solvärmeföretag ska få en chans att växa krävs det långsiktiga och pålitliga spelregler.

Det är bra att man i Gävleborg också i år kan ansöka om stöd för installation av solvärme. Men regeringen måste stå fast vid vallöftet om ytterligare insatser för solvärmen, också efter 2011.

Lars Andrén

Ordförande Svensk Solenergi

Svante Axelsson

Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons