Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör biogasen mer tillgänglig

Det är vår överkonsumtion av olja och andra fossila bränslen som orsakat att isen i Arktis smälter, skriver meteorologen Per Holmgren och Ulla-Karin Enbom, BiogasMitt

Annons

Vårt samhälle står inför flera stora utmaningar under de närmaste åren. Det handlar främst om tre stora E: Energi, Ekonomi och Ekologi. Biogasen är en viktig pusselbit i omställningen av vårt samhälle och hjälper oss åt rätt håll när det gäller alla tre E:na.

Med ett bensinpris på över 15 kronor borde till och med den allra mest klimatskeptiske personen förstå de stora fördelarna med att avsluta vårt oljeberoende.

De forskare som är insatta i oljeproduktionen är överens om att vi nu förbrukat ungefär hälften av den utvinningsbara oljan, och att det dessutom är den mer lättåtkomliga halvan som vi pumpat upp. Den olja vi vill använda i framtiden kommer att kosta allt mer att få upp ur jorden, och vi måste få upp den från allt större djup, ofta från flera kilometer.

Utvinningen av olja har de senaste åren nått ett maximum på cirka 82 miljoner fat olja per dag. Från och med nu lär det långsamt bli allt mindre olja på världsmarknaden att dela på, och det är dessutom fler människor som har blivit beroende av de fossila energislagen; olja, naturgas och stenkol.

För jordens framtida klimat skulle en av de allra mest förödande sakerna vara oljeutvinning i Arktis. Det är vår överkonsumtion av olja och andra fossila bränslen som orsakat att isen i Arktis smälter, och nu när isen försvinner tänker vi förvärra situationen ytterligare. Våra barn och barnbarn lär i så fall döma oss hårt för vår egoism och kortsiktighet.

Vår regering pratar om att vi ska ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Men det finns ingen anledning att vänta ytterligare 18 år. Bensin och diesel måste fasas ut så fort som det bara går, redan under det här årtiondet.

Vi lär behöva flera olika drivmedel för att lösa det.

Elektricitet är det viktigaste alternativet för mindre fordon och kortare sträckor, men för längre resor med större bilar, bussar och lastbilar är biogasen svårslagen. Biogasen är ju dessutom ett stort problem för klimatet om vi inte använder den som bränsle!

Biogas, det vill säga metan, är drygt 70 gånger värre än koldioxid i ett tjugoårsperspektiv. Använder vi biogasen i våra fordon kan man till och med säga att man går i klimatvinst. Låter vi vårt komposterbara avfall förmultna utan att samla in biogasen får vi en mycket större påverkan på klimatet än om vi förbränner den i våra fordon.

De av oss som kör på biogas gör alltså dubbel klimatnytta. Dels minskar vi på oljeanvändningen och dessutom utnyttjar vi den energi som finns i vårt avfall. Men för att det ska bli möjligt behöver politiker och beslutsfattare här i Gävleborg ta sitt ansvar och göra biogasen mer tillgänglig för dem som vill bidra till en bättre värld.

Antalet fordon ökar nu snabbt, i Sverige rullar ca 45 000 biogasfordon på vägarna. Produktion av biogas ger nya arbetstillfällen, minskar problemen i hanteringen av restprodukterna, tar vara på lokala resurser och minskar utsläppen av växthusgaser.

Att vi kan erbjuda biogas vid flera tankställen i Gävleborg är dessutom viktigt för besöksnäringen, som är en av regionens största näringsgrenar.

Pär Holmgren

Meteorolog

Ulla-Karin Enbom

BiogasMitt, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons