Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränser är bara linjer på kartor

/
  • Att människor äntligen skulle få röra sig fritt i Europa var inget konstigt när Berlinmuren föll 1989, så varför är det så mycket konstigare att öppna gränserna över hela världen i dag? skriver Elin Larsson.

Idéprogrammet är fyllt av visioner och inte avsett att genomföras direkt nu, men någon gång i framtiden är det så här vi vill att Sverige ska vara. Det skriver Elin Larsson från Centerpartiets ungdomsförbund i Gävleborg.

Annons

Kära svenska folket och media! I tider som dessa när Centerpartiet krisar lite extra mycket för att 10 000 olika personer har sagt sitt vill jag bara förtydliga lite:

Idéprogrammet är ett förslag som togs fram i en öppen process där alla fick vara med, vilket innebar att även den gråaste sossen kunde fått dra sitt strå till stacken om den så ville. Det är en blandad kompott som kommit fram efter att 10 000 personer har fått säga sitt vilket gör att det här är folkets förslag, inte partiledningens.

Idéprogrammet är inte antaget än utan det ska centerpartister från hela landet göra i mars. Det som är förslag nu behöver inte vara konkret om några månader och att föra en öppen debatt och vara oense med varandra är ingen kris. Hur kan det någonsin vara en kris att låta tusentals människor säga sitt?

Idéprogrammet är inte vårt partiprogram, det är inte dessa frågor vi helhjärtat kommer gå till val på 2014, men det är så här vi vill att Sverige ska vara. Kanske inte direkt nu men någon gång i framtiden är det här vår bästa verklighet.

Att Centerpartiet står för fri invandring är ingenting nytt, det skrevs in i idéprogramet redan 1990, någonstans där när Berlinmuren hade rivits och järnridån inte längre var lika kall och hård. Att människor äntligen skulle få röra sig fritt i Europa var inget konstigt, så varför är det så mycket konstigare att öppna gränserna över hela världen i dag?

Gränser är ingenting annat än linjer dragna på en karta och att vara född i Sverige är ingenting DU som enskild person har belönats med! Det är en slump och ingenting annat. Sverige är ett av världens bästa länder, varför ska inte vi låta människor som inte haft lika stor tur få komma hit? Ni får för allt i världen inte glömma att det inte var alltför länge sedan fattiga svenskar köpte sig en biljett till ett land på andra sidan Atlanten och utvandrade dit i hopp om ett bättre liv.

I dag har vi ett parti där framstående politiker, flera av dem toppnamn, hotar folk med järnrör, går ut i media och säger att de vill begränsa muslimers barnafödande (att muslimer inte föder muslimer utan självständiga individer precis som kristna, ateister och alla andra tycks gått de flesta förbi) och ändå finner svenska folket Centerpartiets idéprogram mer upprörande.

Det som, av de lokala artiklarna att döma, verkar uppröra mest härom kring är formuleringarna om månggifte och fri invandring.

Det står ingenstans i idéprogrammet att Centerpartiet tycker månggifte är helt okej, och att alla män ska få ta hur många fruar de vill. Det som står är:

”Människor måste själva få besluta över sina privatliv, relationer och tillgångar. Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar.” Nog kan vi väl alla hålla med om att staten inte har någonting att göra med hur du väljer att leva ditt liv så länge det inte får en negativ påverkan på andra?

Nej, idén om månggifte kanske inte är så bra om ”man behandlar kvinnan som andra klassens medborgare”, för Centerpartiet tror verkligen inte ”att kvinnorna vill att sin man har ytterligare tre kvinnor?”, och detta innebär inte heller ”att kvinnan ska vara mannen till lags, om inte så har mannen rätt att slå henne” (saxat från kommentarsfältet på gd.se).

Du som fri individ har rätt att leva ditt liv som du bäst själv behagar, så länge det inte går ut över någon annan. Skulle jag välja att leva mitt liv med två män vid min sida skulle det inte påverka dig någonting.

Väljer jag däremot att förtrycka mina män och slå dem, ja då har jag inkräktat på deras frihet och det har jag aldrig någonsin rätt att göra. Lika lite som att man tvingas gifta sig med någon av samma kön bara för att det äntligen blev tillåtet, lika lite kommer man tvingas leva sitt liv i en annan konstellation än den man önskar. Hur kan staten någonsin vara den som är den att bestämma vem eller vilka du som fri individ ska leva ditt liv med?

Idéprogrammet är fyllt av visioner, gjorda av centerpartister som vill leva i den bästa av världar. Gå in och läs FÖRSLAGET, läs bortom medias kritik och se det till sin helhet och återkom i mars när det har klubbats igenom av röstberättigade centerpartister som har mandat att säga nej till förslag de inte gillar, och all rätt i hela världen att lägga ett eget – utan att det för den sakens skull är kris i partiet.

Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker det är fantastiskt med ett parti som dels visar att man är en sådan tydlig motpol till ett främlingsfientligt parti, har en tro på att den egna individen själv vet hur den bäst kan leva sitt liv, dels låter alla vara med i den öppna processen och som tycker det är okej att diskussionerna går heta över hela Sverige.

Det finns ingenting krisartat i att tycka olika, jag engagerade mig väl inte politiskt för att jag ville tycka som alla andra?

Elin Larsson

Styrelseledamot

CUF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons