Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Griskultingar lider i onödan

/

Annons

Regeringen förhalar riksdagsbeslutet om att förbjuda den smärtsamma kastreringen av smågrisar, skriver Jens Holm, V

Den 27 april beslutade riksdagen att förbjuda den smärtsamma och farliga kastreringen av smågrisar. Kastreringen handlar om att skära upp små grisars testiklar. Helt utan bedövning.

Det plågsamma ingreppet görs för att undvika en illaluktande doft som annars kan sprida sig i köttet. Ungefär 1,5 miljoner grisar utsätts för detta ingrepp varje år i Sverige. Trots riksdagsbeslutet kan inte regeringen ge besked om när förbudet ska träda i kraft och griskultingarna fortsätter att lida i onödan.

Ansvarig minister Eskil Erlandsson, C, har, i ett skriftligt svar till mig meddelat att han inte vet när eller om förbudet ska genomföras. Regeringen förhalar alltså ett demokratiskt fattat beslut i Sveriges riksdag.

Erlandsson menar att det inte finns något fullgott alternativ till kastreringen. Det stämmer inte.

Färska studier från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att användningen av ett vaccin som hindrar könsmognad är lika effektivt som kastrering och medför ett betydligt mindre lidande. Jordbruksverket konstaterar också att det finns fullgoda alternativ till den nuvarande plågsamma hanteringen av smågrisarna.

Flera länder i Europa har redan stoppat den obedövade kastreringen. Vårt närmsta grannland Norge har ett förbud mot obedövad kastrering sedan 2002. Tyskland, Nederländerna, Danmark och Schweiz är andra länder som gått före. I Portugal, Storbritannien och på Irland kastreras de flesta grisar inte alls.

Regeringen och Eskil Erlandsson brukar ofta hävda att svenskt djurskydd är det bästa i världen. Men i avseendet smågrisar stämmer detta inte alls. Tvärt om, många andra länder ligger långt före oss. Det är tragiskt att regeringen inte tycks vilja göra något åt detta.        

Det finns ingen som helst anledning till att utsätta grisarna för ytterligare lidande. Säkra alternativ finns och Sveriges högst beslutande organ, riksdagen, har redan fattat ett beslut om ett sådant förbud. Trots det avvaktar regeringen med att införliva beslutet.

Det är oacceptabelt att den borgerliga regeringen inte respekterar ett riksdagsbeslut i en sådan här viktig fråga. Mest oacceptabelt är det med tanke på alla de griskultingar som kommer att fortsätta att lida.

Eskil Erlandsson, upp till bevis. När ska förbudet mot obedövad griskastrering genomföras?

Jens Holm

Riksdagsledamot, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons