Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln vinner på bilförbud i city

Gävle kommun borde ha informerat stadens handlare om att det finns vetenskapliga studier som visar att handeln inte minskar om man gör butikerna mind­re biltillgängliga, anser Per-Olof Erickson.

Annons

Handelsmän i centrala Gävle protesterade då Gävle kommun ville utreda möjligheten att minimera bilismen i centrum. Försöket med avstängning av gator fick avbrytas i förtid på grund av protesterna. Skälet till protesterna var en förmodad negativ inverkan på den lokala handeln.

Det finns en utbredd uppfattning om att biltillgänglighet är en förutsättning för en fungerande detaljhandel och att det även gäller för handel i innerstäder (Svensson 1998). Det är därför inte ovanligt att lokala köpmannaorganisationer, handlare och butiksinnehavare är motståndare till hastighetsdämpande och reducerad biltillgänglighet i städer.

Det finns dock vetenskapliga studier (Tomas Svensson 1988: Strategiska utvecklingsfrågor för trafikplanering i en attraktiv innerstad – Prioritet för olika färdmedel och konsekvenser för handel) som har analyserat konsekvenser för detaljhandeln och annan lokal näringsverksamhet. Dessa studier har framförallt uppmärksammat effekter av utökade och fler gågator i innerstäder, där detaljhandel sammanförs med pubar, kaféer, restauranger och ”folklivet” över huvud taget.

Det allmänna intrycket som förmedlas av litteraturen är att åtgärder för att reducera inslaget av privat biltrafik i stadskärnor har haft en starkt postitiv inverkan på den lokala handeln och innerstädernas attraktionskraft generallt.

Ifall Gävle kommun informerat handelsmännen om dessa fakta innan avstängningen hade protesterna och irritationen inte blivit så våldsam. Nu dröjer det förmodligen innan bilismen i centrala Gävle minimeras.

För oss i Naturskyddsföreningen är det självklart av flera skäl att privatbilismen i städernas centrala delar måste begränsas, ju förr desto bättre.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons