Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är svaren, Ståhl!

Niclas Bornegrim, M, svarar kultur- och fritidsnämndens ordförande om idrotten i Gävle.

Annons

Det är med ett stort leende jag ser vad kultur- och fritidsnämndens ordförande i Gävle, Lars-Göran Ståhl, skriver i sin artikel i GD 16/10, riktat till mig som person och inte till alliansens förslag om airdomes. Jag tror visst att majoriteten känner sig trängd i idrottsfrågor, framförallt rörande ungdomsidrotten.

Jag ska nu bemöta L-G Ståhls brösttoner och de frågor han ställer:

1. Ridsportanläggningen togs det beslut om 2004. Om man lyssnat på alliansen från början som i princip pekat ut den plats som ridsportsanläggningen nu är placerad på så skulle den ha invigts för 6-7 år sedan.

2. Vad gäller Testebohallen så gick det väldigt fort. Frågan är om det var det mest prioriterade man behövde göra för ungdomsidrotten. Nog för att jag är väldigt glad att den kom till. Socilademokraterna har lovat tak/hall över Testebo-, Nynäs- och Brynäsvallen för åtta år sedan vilket var ett förslag från den borgliga oppositionen som vann i omröstningen.

3. Vad gäller sporthallen i Testebo så är det Stigslunds rektorsområde som skall disponera denna hall efter ett beslut i barn & ungdomsnämnden när deras nuvarande gymnastiklokal i princip är utdömd sedan länge.

4. Friidrottshall och multiarena är ett beslut som även vi har varit delaktiga i.

5. Till ombyggnad av Strömvallen är i pengar 98 miljoner avsatta men ni vill bara bygga för 45 miljoner, en halvmesyr som ingen är nöjd med – framför allt inte Gefle IF Fotboll.

6. Andersbergs nya fotbollsplan är från början ett integrationsprojekt, ett beslut togs i november 2011 och 2 miljoner avsattes, men pengarna räckte inte till en hel plan. Därför skjuts den fram till 2013. Nu har man beslutat att ta pengar från Gavlegårdarnas avkastning vilket inte möjliggör hyressänkningar (GD 17/10).

Vart tog då de två miljoner som kommunstyrelsen avsatte 2011 för integration vägen?

L-G Ståhl undrar över var alliansens förslag till isoval i Hagaström finns att läsa. I Moderaternas partiprogram är isovalen i Hagaström vår första prioritering sedan många år. Att den prioriteringen inte finns i kultur- & fritidsnämndens handlingar beror på att Socialdemokraterna inte prioriterar denna investering i Hagaström.

Att airdomes inte skulle vara ett alternativ för Brynäsvallen bör Lars-Göran Ståhl förklara. När det gäller Brynäsvallens framtid i detta bostadsområde så kan man fråga sig om inte den bör flyttas till Måsberget och frigöra yta för bostadsbyggande.

Vidare så är frågan om Brynäsvallen och airdomes under utredning och det är då för mig mycket märkligt att L-G Ståhl redan i dag kan fastslå att Gävle kommun inte anser airdomes vara aktuellt för Brynäsvallen!

Det är viktigt att veta när Gävle kommun säger att avtalet måste omförhandlas med Brynäs Hockey för att kunna genomföra alliansens förslag om airdomes, att detta inte stämmer överens med verkligheten. Det togs beslut om tak/hall över Brynäsvallen för åtta år sedan. Förslaget låg sedan efter ett antal framflyttningar planerad till 2017 vilket man nu flyttade fram till 2013 för att kommunalrådet Per Johansson, S, skulle kunna lösa avtalet med Brynäs på ett smidigt sätt.

Ståhl avslutar sin artikel med frågan vad Moderaterna har gjort för ungdomsidrotten i Gävle.

Om vi hade suttit i majoritet så kan jag lova att vi hade gjort en hel del positivt för idrotten, men vi skulle inte sänkt aktivitetsstödet från 7.75 till 2.75 (3.75 2012) per aktivitet och barn.

Vi skulle inte flyttat över ansvaret för idrottsanläggningarna till Gavlefastigheter, vilket resulterade i en driftskostnad på 37 miljoner i stället för de 19,7 i egen regi. Detta är 17,3 miljoner om året i driftskostnadsökning!

Vaktmästarna hade vi inte heller flyttat över till Markbyggarna vilket kostar Kultur & Fritid 17 miljoner i stället för 11 miljoner per år i egen regi, vilket innebär en kostnadsökning på 6 miljoner per år! Den här interndebiteringen är inte till någon nytta för idrottsrörelsen.

Att mina ”brösttoner” skulle vara ett uttryck för retorisk desperation och politisk idétorka är en bild av mig som får stå för dig.

Jag vet att mitt engagemang för idrotten är genuint.

Niclas Bornegrim, M

För Alliansen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons