Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot mobbning

Mobbning ska ha en egen brottsrubricering, skriver Felicia Liu, Liberala ungdomsförbundet.

Annons

Omkring 50 barn och ungdomar i åldern 7 till 19 år begår självmord i Sverige varje år. Det är en död elev per skolvecka. Bakom ett flertal av fallen finns en bakgrund av mobbning i skolan.

Skolan ska inspirera till lärande, en plats där elever får en utbildning. Om barn och unga ska kunna ta till sig ny kunskap och utvecklas krävs det att alla känner sig trygga i skolan.

13 000 elever i den svenska skolan är utsatta för mobbning, som pågått ett år eller mer. De lever i skäck och rädsla.

Mobbning handlar om brott mot en människas liv, hälsa, rättigheter och frihet. I svensk lagstiftning finns inte mobbning som brottsrubricering, men de handlingar som ingår i begreppet är brottsliga. Kränkning, misshandel, hot, etnisk diskriminering, övergrepp och trakasserier.

Dagens lagstiftning om mobbning är inte tillräcklig. Det står inte tillräckligt klart att mobbning ska vara ett brott.

Det är ett problem. Mobbning bör vara en egen brottsrubricering.

Vi behöver skärpa dagens bestämmelser. Samhället måste inta en tuffare hållning kring mobbning. Det är dags att vi börjar benämna problemet med vad det verkligen är.

Ett sätt att tydligt säga ifrån är att kriminalisera mobbning. Mobbning ska ges en tydlig definition och klassas som brott.

Då skulle mobbning bli ett beteende som vuxna är skyldiga att försöka förhindra. Rektor och lärare ska ställas till svars om problemen inte uppmärksammas och åtgärdas. Skolor skulle tvingas ta handlingsplanerna mot mobbning på större allvar och satsa mera på det förebyggande arbetet. Elevers anmälningar om mobbning skulle alltid behöva tas på allvar.

Inför en lag som fastställer mobbning som en brottslig handling. Där all personal i skolan ska vara skyldiga att anmäla all mobbning. Det kommer att underlätta för personalen i skolan att se och våga anmäla.

Mobbning som egen brottsrubricering innebär ett starkare skydd för elevens frihet och rättigheter.

Felicia Liu

Distriktsordförande

Luf, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons