Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästnäringen viktig för Sverige

Hästnäringen skapar arbetstillfällen, bidrar till landsbygdsutveckling och har stor potential, skriver Tomas Tobé och Ann-Christine Lüdke, M

Annons

Alliansen har under 2010 avskaffat handelsgödselskatten i syfte att förbättra det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

Avskaffandet var oerhört viktigt för det svenska jordbruket men skatten finansierade tidigare mycket av den tillämpade jordbruksforskningen, inklusive hästforskningen. Nu krävs det nya medel för att utveckla och upprätthålla jordbruksforskningen.

Forskning är avgörande Sveriges konkurrenskraft och Alliansen har därför ökat anslaget till svensk forskning från 25 till 30 miljarder kronor. Hästforskningen är självfallet viktig för både hästnäringens utveckling och ett fortsatt gott djurskydd.

För att säkerställa att pengarna ska hamna där de behövs bäst får forskningsprojekt konkurrera om anslag. Miljö- och energifrågor är områden som har fått särskild prioritet av Alliansen. Sverige har en bra djurforskning och ett djurskydd i världsklass, något vi ska vara stolta över.

Men en god forskning kommer inte av att politiker pekar ut vilka områden det ska forskas inom utan från engagerade forskare och en stark näring. Fortsatt utveckling av hästnäringen i Sverige handlar inte enbart om forskningsanslag utan också om ett fortsatt bättre företagsklimat.

Hästnäringens många och växande företag har redan nu dragit fördel av Alliansens reformer såsom skattesänkningar, sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och regelförenklingar.

Vi vill göra det ännu enklare att starta och driva företag i Sverige och vi fortsätter arbeta för att öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

Tomas Tobé

Riksdagsledamot, M

Ann-Christine Lüdke

Ordförande, M, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons