Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlöshetsombudsman behövs

Ingen ska ha rätt att kasta ut en privatperson från en bostad innan socialtjänsten ordnat med en annan bostad, skriver Bojan Petrovic, FP, Hofors

Annons

Med tanke på att Gävleborg kanske kommer att bli en egen region vill vi att denna region ska kunna bli en region helt utan hemlösa. Allt för länge har den viktiga frågan om hemlöshet negligerats, men vi vill att frågan prioriteras i det politiska arbetet.

Enligt en färsk rapport från Socialstyrelsen (Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2011) har 34 000 personer varit hemlösa under 2011.

Alla människor måste garanteras en bostad och den hjälp och det stöd som krävs för att kunna klara sig i samhället. Det handlar om varje individs sociala och mänskliga rättigheter i ett humant och solidariskt samhälle.

Vi vill att medborgarna i regionen får en garanti mot hemlöshet. Folkpartiet föreslår att vi utser en hemlöshetsombudsman i vår region. Detta för att öka effektiviteten i akuta fall. Har vi en ombudsman har vi också möjligheten att skyndsamt åtgärda akuta problem. En ombudsman ska också vara drivande i det långsiktiga arbetet mot hemlösheten i regionen.

Vi vill att en hyresgaranti gäller i kommunerna och att ingen ska ha rätt att kasta ut en privatperson från en bostad innan socialtjänsten ordnat med en annan bostad och nycklar har överlämnats.

Vi vill också att varje kommun i regionen tillsätter ett coachteam förslagsvis från socialpsykiatrin, alternativt att privata aktörer specialiserade på uppdraget anlitas av kommunen. Teamet ska coacha de individer som har svårt att hålla ordning i sina lägenheter.

I första skedet ska de hjälpa individen att rengöra/storstäda lägenheten om det behövs. Kanske behövs också hjälp och vägledning i ekonomiska och psykosociala frågor. Teamet ska vara privatpersonen behjälplig intensivt under en period och utvärdera personens resurser. Insatsen ska givetvis vara frivillig och bekostas av kommunen. 

Systemet med betalningsanmärkningar måste avskaffas. En individ som hamnat i ekonomiska svårigheter ska istället få stöd av samhället för att komma vidare. Nuvarande system sätter käppar i hjulet för de personer som saknar bostad och som söker jobb på andra orter att fullfölja sina intentioner och förverkliga sina livsplaner – komma på fötter. I stället för att själva kunna ta ansvar för sin situation blir de hänvisade till kostsamma samhällsinsatser när de inte kan teckna nya avtal under en lång period.

Vi anser att systemet med betalningsanmärkningar är omodernt och kontraproduktivt i ett samhälle där man flyttar till jobben och behöver telefon och internetabonnemang för att hålla kontakt med arbetsgivare.

Bojan Petrovic

Folkpartiet, Hofors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons