Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpmedel hjälper

Annons

Långt ifrån alla som skulle ha nytta av hjälpmedel mot psykisk funktionsnedsättning får tillgång till sådana, skriver Claes Tjäder, Hjälpmedelsinstitutet, apropå ett seminarium under Socialchefsdagarna som pågår nu i Gävle

Nu under Socialchefsdagarna 2011 i Gävle den 28 till 30 september kommer frågan om nytta av hjälpmedel till personer med psykisk funktionsnedsättning att tas upp på seminariet ”Hjälpmedel sparar pengar och ökar delaktigheten”. På seminariet medverkar Åke Dahlberg, Hjälpmedelsinstitutets direktör Jan Grönlund, arbetsterapeut Ulla Utterfors och Camilla som använder hjälpmedel.

Många med mig minns säkert Peter Tillbergs tavla Blir du lönsam lille vän? från 1970-talet. Frågan om man som människa, ung eller vuxen, är eller blir lönsam kommer tillbaka till oss i livets olika faser.

Inom ramen för regeringsuppdraget Hjälpmedel i fokus har vi tittat på lönsamheten för hjälpmedel när det gäller personer med psykisk funktionsnedsättning. Det handlar om teknikstöd som påminner, gör det lättare att ha koll på tiden, att planera och strukturera, att sova och vakna eller organisera och genomföra aktiviteter.

Det visar sig att hjälpmedel är lönsamma. I nationalekonomen Åke Dahlbergs rapport, som är en kostnadsnyttobedömning, finns klara belägg för politiker och andra beslutsfattare inom landsting och kommuner att öka tillgången på kognitiva hjälpmedel.

Kostnadsnyttobedömningen visar att hjälpmedel till personer med psykisk funktionsnedsättning ger ett klart positivt ekonomiskt utfall för såväl användarna, som stat, kommun, landsting och samhällsekonomin i stort.

Så här blir resultatet när man förskriver några användbara hjälpmedel:

• Nyttan är större än kostnaderna efter 1,5 år

• En kommunalt investerad krona ger efter 5 år 3 kronor tillbaka

• Statens vinst blir 23 000 kronor på fem års sikt

• När en person får jobb sparas kostnaderna för hjälpmedel in på knappt 1 år

• Hjälpmedel ökar möjligheterna att behålla jobbet och stanna kvar i arbetslivet

• För en hjälpmedelsanvändare som får ett jobb blir vinsten cirka 72 000 kronor per år

Men den stora vinsten med hjälpmedel för individen är ökad självständighet och trygghet samt livskvalitet.

Svaret på den kanske något provocerande frågan ”Blir du lönsam lille vän?” är således ja – om personer med psykisk funktionsnedsättning får tillgång till hjälpmedel. Ju tidigare desto bättre.

Ett problem i dag är dock att långt ifrån alla som skulle ha nytta av hjälpmedlen får tillgång till dem.

Claes Tjäder

Hjälpmedelsinstitutet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons