Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtpatienterna i Gävleborg drabbas

Annons

Varför vill Socialdemokraterna centralisera vården genom att säga upp avtalet med ytterligare en aktör? frågar Moderaterna.

Det är tydligt att majoriteten i Landstinget Gävleborg inte bryr sig om länets hjärtpatienter. Det visar den senaste tidens utveckling där man från landstingets sida tar beslut om att säga upp avtalet med Mitt hjärtas hjärtmottagning i Söderhamn. Vi vet att de flesta av Mitt hjärtas patienter i dag bor i södra Hälsingland. Ett beslut om att säga upp avtalet kommer att slå hårt mot människor boendes i den delen av länet. Det kan vi moderater inte acceptera.

Frågan är varför Socialdemokraterna med stödpartier väljer att centralisera sjukvården genom att säga upp avtalet med ytterligare en aktör?

Vi har tidigare sett hur landstinget avslutar avtal för att sedan låta verksamheterna ta hand om patienterna med mindre lyckat resultat. Nyligen valde landstinget att avsluta sina avtal med privata gynekologer och hänvisade patienterna till kvinnokliniken och primärvården. Vi förstår mycket väl patienters ovilja att gå till sin hälsocentral med sådana problem. Ett annat exempel är Citykirurgen i Gävle. Patienter hänvisas i dag till primärvården för lättare kirurgiska ingrepp, något som primärvården inte alltid mäktar med.

Vi moderater känner stor oro inför den utveckling som majoriteten lovordar. Dessutom rimmar det illa med landstingets ambitioner om utökat vårdval inom specialistsjukvården. Vi har i dag brist på läkare inom Landstinget Gävleborg och därtill landets högsta kostnader för hyrläkare. Detta leder till bristande kontinuitet och försämrar tillgängligheten, vilket i första hand drabbar våra patienter negativt. Frågan är varför Socialdemokraterna fortsätter att motsätta sig privata vårdgivare? Genom att säga upp avtal med en privat aktör, som i det här fallet är Mitt hjärta, riskerar man inte bara patienternas möjlighet till vård i tid utan riskerar även att patienter inte får vård över huvud taget.

Utgångspunkten för all hälso- och sjukvård i vårt län är att den ska vara lika för alla oavsett var du bor och hålla en hög kvalitet. Vi moderater är därför fast beslutna om att ta ansvar för att fortsätta utveckla hälso- och sjukvården. Patienterna i vårt län ska erbjudas en god och säker vård, men de bör också få bestämma själva om var och vem som ska utföra den. Fokus för framtiden måste ligga på förbättrad tillgänglighet, bättre patientsäkerhet och ökad kvalitet.

Patrik Stenvard

Agneta Wagner

Oppositionsråd, Landstinget Gävleborg

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons