Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Gävle bär själv ansvaret

Vilket samarbete har HiG etablerat med länets stora företag? frågar riksdagsledamöterna Lars Beckman, M, och Hans Backman, FP.

Annons

Som riksdagsledamöter från Gävleborgs län har vi att företräda hela länets intresse, dels gentemot statsmakten i Stockholm men också gentemot mot privata särintressen och mot den offentliga sektorns olika särintressen i form av statliga myndigheter, eller för den delen också Högskolan i Gävle (HiG).

Det är intressant att ta del av Högskolans argumentation, nu senast genom Micael Melander i en debattartikel i GD den 14/12 och tidigare av Lars Torsten Eriksson den 4/12. Man anför alla argument som finns utom det viktigaste: Att Högskolan i Gävle skulle ha en roll att spela i utbildningssystemet tack vare att man bedriver en utbildning och forskning i världsklass – eller i varje fall i Sverigetoppen.

Tvärtom skriver Lars Torsten Eriksson att ”Uppsala universitet är bara intresserat av ett sådant samarbete om HiG kan erbjuda en kvalitativ utbildning och forskning som står på egna ben”.

Högskolan i Gävle har problem med att locka till sig de bästa studenterna i Sverige och ansvaret för det ligger helt och hållet på Högskolan själv.

Man använder regionala argument för att inte söka samarbete eller samgående med Uppsala universitet men har uppenbarligen inte prioriterat tillräckligt att samverka med länets näringsliv eller stora offentliga arbetsgivare för att skapa sig en regional plattform.

I länet finns huvudkontoret för Lantmäteriverket och här finns det många yrkesgrupper som kräver akademisk examen, och som också enligt Lantmäteriverket är stora bristyrken idag.

Är Högskolan i Gävle känd för sina utbildningar inom det området och har man ett nära och intimt samarbete med Lantmäteriverket eller finns de utbildningarna vid andra lärosäten?

Skogen och stålet spelar en stor roll för länets utveckling och vi har världsledande företag inom dessa områden.

Vilket samarbete har HiG med dessa företag med spjutspetskompetens på högskolan?

Vi har varit på möten där ledande företrädare för HiG uttrycker oro när arbetslösheten i Gävleborg sjunker eftersom det då leder till mindre sökande till Högskolan, vilket då skulle vara ett problem. Ja, för Högskolan kanske men knappast för länets invånare.

Vårt intresse är att företrädare länsinvånarna och nu gör vi upp med många års socialdemokratiskt misslyckad utbildningspolitik.

Tyvärr kommer det att ta många år att vända detta men i och med alliansregeringens tillträde 2006 så har i vart fall resan börjat med att rusta upp utbildningssystemet i Sverige.

Det är både önskvärt och nödvändigt att även Högskolan i Gävle använder och utvecklar sina starka delar och är med på den resan – gärna genom ett sammangående med Uppsala Universitet.

Alliansregeringen har avsatt resurser för att utreda fördelar och nackdelar med hopslagningar och det borde ligga i ledningen för Högskolan i Gävles intresse att ansöka om dessa medel för att förutsättningslöst pröva ett samarbete med i första hand Uppsala universitet.

Lars Beckman, Riksdagsledamot, M

Hans Backman, Riksdagsledamot, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons