Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gör vi om en helikopter från USA svävar över Villastan?

Annons

Kritiken mot USA utgår från tillvägagångssättet, inte från det etiskt rätta att döda bin Ladin, skriver Patrik Lind, Gävle

I söndagens ledare ondgör sig David Nyström över den svenska missriktade kritiken mot USA efter attentatet mot bin Laden.

Hans egen kritik är inte bara onyanserad. Den är själv missriktad. Kontrafaktiskt spekulerar han över att våra reaktioner skulle vara annorlunda om al-Qaidas terrorattacker drabbat svenskar och Sverige. Frågan är om man bara får uttala sig om illgärningar om man själv har drabbats?

Om Nyström skulle gå med på att det får vi självklart göra, då borde Nyströms kontrafaktiska spekulation snarare handlat om vad som skulle hänt om amerikanarna attackerat ett svenskt mål. Hur skulle vi gävlebor reagera om vi skulle få se en amerikansk attackhelikopter sväva över exempelvis ett hus i Villastan?

Kort därefter får vi dessutom höra att en för USA och hela världen farlig person blivit dödad. Det är just en sådan kontrafaktisk situation som den svenska och europeiska kritiken handlar om. Kritiken utgår från tillvägagångssättet, inte från det etiskt rätta att döda den personen. Det bör inte råda några tvivel om att svensk kritik självklart inte grundar sig på ett stöd för terrornätverk. Kritiken grundar sig snarare på vilket framtida samhälle som vi vill ha. Inget land, hur militärt avancerat det än är, är felfritt. Aktioner kan gå fel, även om just attacken mot bin Laden framförs som professionell och snarare torde leda till att rädda liv.

Den svenska kritiken handlar om vi vill ha en framtid som innebär att Sverige kan gå in i Norge och döda en för oss obekväm person? Eller tvärtom för den delen. Kritiken bottnar med andra ord i frågor om godtycke och statlig suveränitet. Frågan är vilket framtida samhälle Nyström vill leva i.

Patrik Lind

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons