Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I grunden ett bra pensionssystem men det måste förbättras

/

Sverige har ett i grunden har ett bra pensionssystem, men 20 år efter dess införande har det blivit uppenbart att det i delar måste förbättras för att svara upp mot dagens och framtidens utmaningar. Vi jobbar på saken, skriver Elin Lundgren.

Annons

Inget mer tjafs om pensioner skriver Hans Ström, ordförande SPF Seniorerna Gästrikland. Han ställer frågor om vad som görs just nu och specifikt om bostadstillägget.

Debatt: Sluta tjafsa och ta tag i pensionssystemets brister

Vi har nu sänkt skatten för över en miljon pensionärer och vid årsskiftet sänktes den ytterligare för 1,5 miljoner pensionärer med upp till 5 000 kronor per år. Den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare togs då bort för alla med en inkomst upp till 17 000 kronor i månaden. Vi lovar att klyftan ska vara helt borta till 2020.

I år höjs bostadstillägget ytterligare för 290 000 pensionärer med upp till 470 kronor per månad. Taket höjs från 5 000 till 5 600 kronor per månad. När det gäller att få bostadstillägg trots förmögenhet, så är det så att det bara är förmögenhet på över 100 000 kr för ensamstående och 200 000 för makar som räknas med. På överstigande inkomst tas bara en del med i beräkningen.

Vi har tillsatt en utredning som ska se över grundskyddet i pensionssystemet, både garantipensionen och fler förbättringar gällande bostadstillägget . Utredningen lämnades i dagarna. Vi vill göra förbättringar för de pensionärer som har det tuffast och den här översynen ska se till hur det görs på bästa sätt.

I Sverige lever vi lyckligtvis allt längre. Det betyder också att pensionerna behöver räcka under en längre tid och det gör att pensionerna blir lägre. För att stärka pensionerna och ha en välfärd i världsklass för en åldrande befolkning måste vi därför på sikt få till ett längre arbetsliv, fler arbetade timmar i svensk ekonomi och se till att fler orkar arbeta hela vägen.

Kvinnor får i genomsnitt 6 000 kronor mindre i plånboken varje månad jämfört med män. Äldre ensamstående kvinnor är även kraftigt överrepresenterade bland de pensionärer som har det absolut tuffast med ekonomin.

Inom ramen för riksdagens pensionsgrupp har vi enats om en handlingsplan för jämställda pensioner och en handlingsplan för att trygga premiepensionssystemet. Det kommer inte lösa allt men är ett viktigt steg på vägen. För långsiktigt att få mer jämställda pensioner måste vi lösa jämställdhetsproblemen på arbetsmarknaden.

Ströms förslag om att pensionsavgifter ovanför taket som idag går som skatt till staten bör stanna i pensionssystemet och tillföras dess tillgångssida kan verka enkelt men fortfarande ska de pengarna ska tas någonstans ifrån, till exempel äldreomsorgen, sjukvården. Det ser vi inte som en bra lösning.

Sverige har ett i grunden har ett bra pensionssystem, men 20 år efter dess införande har det blivit uppenbart att det i delar måste förbättras för att svara upp mot dagens och framtidens utmaningar. Vi jobbar på saken. För våra mormödrars och för allas skull. Vi blir alla, förhoppningsvis, gamla en dag.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons