Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten kommunens fritidsgård

Fortsätt att stötta idrotten utan neddragningar. Den uppmaningen riktar Ann-Gerd Bergdahl från Gästriklands Idrottsförbund till Gävle kommun.

Annons

Att Gävle är en kommun med mycket och bra idrott är det väl ingen tvekan om i dessa dagar. Ett färskt SM-guld i ishockey, en av våra stora lagidrotter, är ett bevis. Fotbollen är precis i början av sin säsong där vi har ett herrlag i högsta serien. Därtill kommer en radda prestationer på högsta nivå i friidrott, mountainbike, motorsport i olika grenar, alpin skidåkning, freestyle och längdskidåkning, kamsport, gymnastik och mycket, mycket mer.

Vi kan konstatera att idrotten verkligen bidrar till att sätta Gävle på kartan, men det viktigaste är att vi måste inse att idrottsföreningarnas verksamhet är kommunens i särklass största fritidsgård.

Om man slår ut antalet träningar och aktiviteter på årets alla 365 dagar så får man en hisnande summa. I Gävle deltar varje dag 1 550 ungdomar mellan 7 och 20 år i någon idrottsaktivitet som är ledd av föreningarnas ideella ledare. Därtill kommer en mängd aktiviteter för barn under sju år som inte syns i vår statistik. Vad skulle kunna ersätta den enorma verksamheten till den ringa kostnad som det är för kommunen i dag? Att kunna erbjuda barn och ungdomar en aktiv fritid är en investering. Gävle kommun måste ge föreningarna möjlighet att bedriva den idrottsliga verksamhet som de har som sitt uppdrag. Att dra ner på stödet, lägga ner anläggningar eller höja hyrorna ser vi som en mycket kontraproduktiv åtgärd. Verkligheten för idrotten i Gävle är egentligen att det behövs fler anläggningar för att alla ungdomar som vill idrotta ska få plats.

Idrotten har alltid funnits och ibland tar man den för given. Men kan vi bara fortsätta att göra så?

Att satsa på idrotten är att satsa på: barn och ungdomar, elit och bredd, tjejer och killar med olika förutsättningar och ursprung.

Vår uppmaning till Gävle kommun är att fortsätta stötta idrotten utan neddragningar och på så sätt även i fortsättningen vara en attraktiv kommun som kan erbjuda sina medborgare både bredd- och elitidrott.

Ann-Gerd Bergdahl

Distriktsidrottschef

Gästriklands Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons