Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasätt Ikeas översitteri

/
  • Ikea bör se över sin affärsmodell och sitt kortsiktiga tänkande, tycker Andreas Larsson.

Ikea nonchalerar berörda människor inför byggplanerna i Valbo, och bedriver utpressning mot Gävle kommun, skriver Andreas Larsson

Annons

Förra veckan anordnades det ett större möte i Valbo för att diskutera Ikeas eventuella nya varuhus. Buller, utsläpp, jobb, grundvatten, tillväxt, demokrati, jordbruk är exempel på saker som togs upp.

Jag upplevde dock att det saknades ett långsiktigt helhetsperspektiv. Först kan man konstatera att Sverige är ett av få länder i västra Europa som inte har en reglerad externhandel. Anledningen till att andra länder har reglerat detta beror på att externhandel bidrar till en ohållbar samhällsutveckling eller att man vill värna om cityhandeln. I Sverige är det främst upp till kommunerna att styra utvecklingen.

Rapporter från Vägverket, Boverket och Chalmers visar att även i Sverige så bidrar externhandel till en ohållbar samhällsutveckling, det går bland annat stick i stäv med många av de nationella miljömålen. På lokal nivå står det i konflikt med målet om att kommunen ska vara koldioxidneutral 2025 – ett mål som för övrigt var helt orealistisk redan när det beslutades.

Det finns forskning som visar att externhandel sker på bekostnad av annan handel i samma region, det gäller speciellt för dagligvaror. Vi handlar nämligen inte mer livsmedel för att det etableras en ny livsmedelsbutik utan det sker en omfördelning där andra butiker tappar kunder. Det drabbar butiker i city men främst de i glesbygden.

Till sist men inte minst bidrar externhandel till bilberoendet vilket även långt framöver bidrar till oljeberoendet.

De alternativa drivmedlens riktiga genomslag ser ut att ligga minst tre decennier fram i tiden. Flertalet tunga organisationer, bland annat Royal Institute of International Affairs (RIIA) och Internationella energiorganet, har de senaste åren varnat för att oljeberoendet kan slå hårt mot samhällsekonomin och de företag som har oljeberoende affärsmodeller. Ikea råkar vara ett av dessa företag. RIIA säger även att de som ställer om för ett minskat oljeberoende skapar ökad konkurrenskraft samt ökad motståndskraft mot framtida kriser.

Ikea har under den lokala processen visat en stor nonchalans både för berörda människor och för en hållbar samhällsutveckling. Dessutom har de utpressat kommunen. Ikea bör för både sitt eget och samhällets intresse se över sin affärsmodell och sitt kortsiktiga tänkande. Som medborgare och konsument bör man ifrågasätta Ikeas översitteri. 

Valbo köpcentrum är visserligen redan etablerat men en expansion förstärker den ohållbara samhällsutvecklingen då det påverkar människor och lokala naturresurser samt håller kvar oss i oljeberoendet. Att ha en handel som är helt beroende av den allt dyrare oljan bådar inte gott för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen.

En del politiker hävdar att Ikea behövs för jobb och tillväxt men ska detta ske på bekostnad av miljön och den framtida ekonomin? Om nu Ikea ska etablera sig bör man åtminstone se till att de avskaffar sin ohållbara affärsmodell – Valbo kan bli ett pilotprojekt.

Jag vill passa på och tacka våra kommunpolitiker som ställde upp och deltog i mötet. Tyvärr kan jag inte tacka Ikea som återigen uppvisade sin nonchalans genom att inte närvara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons