Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea:s planer i Valbo stjälper företagets miljöimage

Annons

Gävles politiker måste våga ställa krav på Ikea, skriver Naturskyddsföreningen.

I maj ska Gävles kommunfullmäktige anta inriktningsbeslut för det programförslag som finns för utbyggnad av Valbo Köpstad. Kommunledningen i Gävle är under hård press från IKEA, som alltid hotar flytta till en annan stad om man inte får igenom sina önskemål.

Konsumtion, resande och transporter måste minska kraftigt för att klara klimatmålen. Om vi behöver ett nytt Ikea-varuhus måste det byggas miljöanpassat. Men Ikea planerar som på 60-talet för en gigantisk parkering med 2400 nya parkeringsplatser Därmed förstör man, i onödan, inte mindre än 10 hektar jordbruksmark.

Man nöjer sig inte heller med sitt eget varuhus. För att bygga det kräver man även att få bygga fyra nya jättekomplex för andra butiker bredvid Ikea. En satsning som obönhörligen utarmar servicen på många orter ytterligare.

I andra länder har politikerna hejdat utbyggnaden av externa köpcentra. Det talas om fler jobb i Valbo – men det saknas helt konsekvensanalyser för Gästrikland som helhet. Hur många jobb tappar vi på andra håll? Redan nu finns tecken på överetablering. Media Markt i Valbo uppger att de räknat helt fel vad det gäller inpendling av kunder och säger upp personal.

Gävle kommun jobbar med folkbildning för minskat bilresande under bland annat Trafikantveckan. Den tunga planeringen får inte gå i motsatt riktning. Vi vet att många politiker tycker att den planerade jätteexpansionen av Valbo Köpstad går stick i stäv med miljömålen. Våga ställ krav på IKEA!

Ikea talar om biologisk mångfald. Men både Valsjöbäcken och skogsridån mellan köpområdena visar sig komma i vägen. Skogsridån ska huggas ner och Valsjöbäcken ska antingen gå i en betongkulvert eller grävas i ett nytt dike runt hela köpområdet. Det hotar fisk och annat djur- och växtliv som redan är hårt utsatt i området.

Så en uppmaning till Ikea:

Gör ett omtag – sätt er med politikerna i Gävle och med miljörörelsen: Våga skapa Sveriges första riktigt miljöanpassade varuhus! Skrota jätteparkeringen, bygg ett parkeringshus, en energismart byggnad, satsa på kollektivtrafik och hemkörning.

Ikea! – det är 2011 nu. Släpp prestigen och 50-talsidéerna, det tjänar både ni, Gävleborna och framförallt miljön på! Ta chansen att skapa något nytt och modernt i Gävle!

Sandra Söderqvist

Lars Igeland

Naturskyddsföreningen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons