Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför fler pappamånader, FP!

I september 1921 valdes Kerstin Hesselgren från Hofors in som första kvinna i den svenska riksdagen, samma år som kvinnor fick rösträtt till riksdagen.

Annons

Fortfarande finns dock politiska och ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män, skriver Liberala kvinnor

Om vi skulle stå till svars inför sekelskiftets rösträttsförkämpar, vilket svar vill vi ge dem år 2021, vid 100-årsjubileet?

Kampen för kvinnors lika rösträtt pågick i decennier. Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt (LKPR), bildat 1902, samlade tvärpolitiskt liberala och socialdemokratiska kvinnor. Tiotusentals kvinnor över hela landet utbildades i politik. Opinionsbildningen var intensiv. Tidskrifter startades. Riksdagsmän uppvaktades. Svensk historias mest omfattande namninsamling gjordes för Kvinnans medborgerliga rättigheter. 351 454 namn överlämnades till regeringen 1920.

Motståndet var segt och manligt. Rösträttskvinnor blev förlöjligade i press och samtal. Det krävdes mod att våga driva frågan.

I kampen för rösträtten målades ett utopia ut. Rösträtten skulle skapa det goda samhället. Idag – 90 år senare – vet vi att så inte blev fallet. Såväl ekonomiska som politiska skillnader mellan kvinnor och män kvarstår. Det ojämna ansvaret för barnen förklarar det mesta. I dag tar papporna ut 23 procent av alla föräldradagar. TCO:s pappaindex för 2010 visar att det finns stora regionala skillnader i pappornas uttag av föräldraförsäkringen. Gävleborgs län placerar sig på 17:e plats i länslistan med pappaindex 39,8. Med den ökningstakt som varit mellan -09 och -10 skulle det ta 100 år att uppnå ett lika uttag.

Orättvisorna betalas av kvinnor även när de har gått i pension. Kvinnor har två tredjedelar av mäns pensioner. Föräldraförsäkringen har kollapsat som verktyg för jämställdheten. Försäkringens konstruktion passar bättre för den lägre avlönade i familjen men straffar den med högsta inkomsten. Det betyder i praktiken att föräldraförsäkringen numera förstärker bristen på jämställdhet.

Rösträttsrörelsens historia är till stor del Folkpartiets egen historia. Blåklinten, kampens symbolblomma, är central i Folkpartiets logotype. En påminnelse om segern och modet.

Rösträtten är inte den enda fråga då liberaler har vågat utmana konservatismen. Jämställdhetslagen blev nära på en kabinettsfråga när Folkpartiet drev den till genomförande i riksdagen 1991. Bengt Westerberg fick som partiledare sitt landsmöte att besluta om en särskild pappamånad 1991, som infördes 1994. Det är dags igen att ta ett modigt kliv framåt.

Folkpartiet förbereder nu sitt landsmöte i oktober. Då finns tillfälle att återigen manifestera liberalers klassiska värderingar om kvinnors och mäns lika möjligheter. Det handlar om att ställa sig bakom de motioner som kräver fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

Liberaler vill fatta beslut på grundval av värderingar och kunskap. Folkpartiet vill ha jämställdhet och frihet för individer att forma sina liv. Statistik och utredningar berättar om det ojämna uttaget i föräldraförsäkringen som en viktig förklaring till löneskillnader mellan kvinnor och män, om livslöneskillnader, om den segregerade arbetsmarknaden, om ojämställt ägande och pensioner.

Det är dags nu att visa det historiska modet och våga ta strid för jämställdheten. Folkpartiets landsmöte bör säga ja till fler pappamånader.

Charlotte Klötz, Ilsbo

Kari Axelsson, Gävle

Anna Selin, Gävle

Helena Sjöberg, Sandviken

Carina Ericsson, Hudiksvall

Liberala kvinnor Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons