Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför teletal i Ockelbo

Ockelbo måste vara tillgängligt för alla, anser Stig Mörtman, FP

Annons

För oss liberaler är det självklart att alla människor garanteras tillgång till kommunal service på lika villkor. Människor med exempelvis minnes-, tal- eller språksvårigheter ska kunna kommunicera med till exempel kommunens politiker eller tjänstemän obehindrat. Detta kan ske genom att använda tjänsten ”teletal” i kontakt med kommunen.

Teletal är en stödfunktion för funktionsnedsatta som vill komma i kontakt med kommunen, den är kostnadsfri och utförs av riksfärdtjänsten på uppdrag av kommunikationsmyndigheten PTS (Post och telestyrelsen).

Tjänsten består i att en taltolk beställs av medborgaren eller tjänstemannen, tolken finns sedan med som tredje part under samtalet. Taltolken ska fungera som ett stöd för den som har svårt att göra sig förstådd. Tolken kan vid behov hjälpa till med minnesanteckningar från samtalet som förmedlas till medborgaren.

Tjänsten beställs gratis av medborgaren eller tjänstemannen, någon förbokning krävs inte. I dag finns information om tjänsten på flera kommuners hemsidor. Vissa kommuner har även tjänsten direkt kopplad till sin växel.

Dessvärre har ännu ingen kommun i vårt län kommit lika långt med information till sina kommuninnevånare om denna tjänst och att den är tillgänglig.

Därför kommer folkpartiet att den 18/2 lämna en motion om att koppla tjänsten ”teletal” till kommunens växel och skulle det inte vara tekniskt möjligt, åtminstone lägga ut information om tjänsten på kommunens hemsida.

Stig Mörtman

Fp Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons