Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innehållslös vargpolitik, C

Utan jakt som reglerar vargstammen är läget på väg att bli kaotiskt, skriver centerpartisterna Carl-Ewerth Ohlsson och Hans Jonsson, som är kritiska till sitt eget partis agerande i regeringen.

Annons

Den 17:e augusti i år kallade Regeringen till presskonferens. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson meddelade att Sverige var på väg att dras inför EU-domstolen med anledning av den förda vargpolitiken.

För att undvika domstolen och därmed behålla beslutandemöjligheter i Sverige och på det sättet säkerställa att den framgångsrika vargpolitiken skulle få en fortsättning, meddelade ministrarna att de avsåg att riva upp delar i riksdagsbeslutet.

Det tillfälliga maxtaket skulle tas bort – liksom licensjakten. Ett beslut som tagits med över 80 procents majoritet i riksdagen. En utökad skyddsjakt skulle bli lösningen vintern 2012. Licensjakten skulle komma tillbaka men först 2013. Regeringen skulle ge Naturvårdsverket uppdraget att föreslå en modell för en utökad skyddsjakt.

Så kom då Naturvårdsverkets förslag på modell. Naturvårdsverket skriver i sitt pressmeddelande att de anser att ”skyddsjaktbehovet kan tillgodoses med gällande bestämmelser efter ansökan av den som riskerar att bli drabbad. Eventuellt skulle en viss skyddsjakt i förebyggande syfte kunna ske om man visar att behov finns.”

Regeringen har alltså fått tillbaka ett förslag som i stort sett inte ger några uppslag alls om någon utökad skyddsjakt. Man kan se det som att Regeringens eget statliga verk gett sin uppdragstagare en rejäl knäpp på näsan.

På allt fler platser dyker vargar upp i bebyggelse. Tamboskap och hundar attackeras och dödas. De som drabbas kämpar för att få myndigheten att förstå att vargar med oönskat beteende måste bort och söker skyddsjakt.

Jäderfors och Järbo är det senaste exemplet. Där har Länsstyrelsen avslagit skyddsjaktsansökningar.

Det råder stor besvikelse och uppgivenhet bland de som drabbas av vargens negativa sidor.

Utan vargpolitik och utan en jakt som tar bort problemindivider och reglerar vargstammen är läget på väg att bli kaotiskt.

Naturvårdsverkets rapport trodde många skulle bli en vändpunkt. Nu måste regeringen visa handlingskraft. Det är bråttom.

Carl-Ewerth Ohlsson, Årsunda

Hans Jonsson, Edsbyn

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons