Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i utbildning lönar sig

Vi vill se 100 fler studieplatser på Högskolan i Gävle, skriver Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Ibrahim Baylan tillsammans med länets S-riksdagsledamöter.

Annons

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb, och till människors frihet att forma sina egna liv. För att företag och organisationer ska utvecklas och växa måste de kunna rekrytera personal med rätt kompetens. Därför föreslår vi socialdemokrater stora investeringar i utbildning.

Vårt budgetförslag innebär 100 fler studieplatser på Högskolan i Gävle. Våra investeringar och fler utbildningsmöjligheter står i skarp kontrast till regeringens minskande ambitioner för högre utbildning.

Regeringen avstår från att investera i det som bygger Sverige starkt och väljer istället att satsa drygt 5 miljarder på sänkt krogmoms. Vi väljer att investera 5 miljarder i utbildning som rustar Sverige för framtiden.

Ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög och det beror till stor del på att många unga saknar fullständig gymnasieutbildning. Regeringen väljer att skära i gymnasieskolan, med 675 miljoner kronor i år. Det innebär för Gävleborgs län 20 miljoner kronor vilket motsvarar 40 lärartjänster. Vi väljer att investera i gymnasieskolans lärare för att höja kvaliteten på undervisningen så att fler kan nå en gymnasieexamen.

Investeringar i utbildning lönar sig, för såväl den enskilde som samhället. Den enskilde får högre lön, lägre risk för arbetslöshet och bättre hälsa bland annat. Samhället får tillbaka i tillväxt och utvecklingskraft.

Tillväxt och välfärd förutsätter en hög utbildningsnivå i hela befolkningen. Därför måste fler få möjlighet att studera. Sverige behöver ett nytt kunskapslyft, för både unga och äldre.

I vårt budgetförslag investerar vi i 36 000 fler studieplatser för 2012 inom vuxenutbildningen, yrkesvux, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Samtidigt satsar vi på ett korttidsstudiestöd som gör det ekonomiskt förmånligare att studera.

Vår ambition är att Sverige ska bli en kunskapsbaserad ekonomi. En växande andel av jobben kommer då att kräva en högre utbildning. Därför måste Sverige vara ett av de länder i världen som har den högsta andelen välutbildade. Därför kan vi inte acceptera regeringens neddragningar av antalet högskole- och yrkeshögskoleplatser.

Vi föreslår en långsiktig investering i både högskola och yrkeshögskola. Utbildningen måste hålla högsta kvalitet och leda till jobb. Vi gör därför en kvalitetssatsning som innebär att studenterna kan få mer lärarledd undervisning och utökade möjligheter till praktik i högskolan.

Möjligheterna till jobb, tillväxt och nya innovationer behöver utvecklas i hela Sverige. Fler utbildningsmöjligheter i Gävleborg är en viktig del i den utvecklingen.

Ibrahim Baylan, Vice ordförande i utbildningsutskottet

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Per Svedberg

Elin Lundgren

Riksdagsledamöter

Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons