Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel måste följa internationell lag

/

Annons

Är det så konstigt att ett folk, som misshandlas så fruktansvärt och konsekvent, försöker beväpna sig? frågar sig Per Ribbing, Kungsgården

Bengt-Ove Andersson företräder en organisation med en tydligt enögd inriktning. Samfundet Sverige-Israel ser bara positivt med Israel och negativt med Palestina. Detta färgar också Anderssons debattartikel i GD den 13/8.

Konflikten i Mellanöstern mellan kusinerna judar och palestinier startade inte bara 1948, utan är betydligt äldre än så. Men den har varit extremt svårlöst.

Den moderna delen av konflikten präglas av en överlägset stark part, Israel, och en betydligt svagare, Palestina. Att de båda sidornas befolkning hyser ett starkt hat till den andre är bara en naturlig följd av motpartens agerande. Om det någonsin skall gå att få fred i området måste även en sådan organisation som Samfundet Sverige-Israel agera ansvarsfullt och inte alltför enögt ta ställning.

”Den starkes rätt” avspeglar sig i ett systematiskt nedvärderande i det dagliga livet i Israel med smygförtal, historier och öppet förakt. Detta utnyttjar politikerna och låter det resultera i en ytterligt hård hållning och en oförsonlig syn på den svages situation.

Man låter några raketer med stor spridning och låg träffsannolikhet vägas upp med insats av stridsvagnsförband, artilleribeskjutning, rivning av infrastruktur och dödande av civila. Man tar sig rätt till orimligt övervåld och brott mot internationella lagar och bestämmelser och har sedan mage att påstå att den israeliska armén uppträder försiktigt och återhållsamt!

Var finns ”den starkes skyldigheter” i Israels uppträdande?

Vad har Samfundet Sverige-Israel för kommentarer till:

– Breaking the Silence´s berättelser 2009 om hur israeliska soldater upplever ockupationen?

– Påståendena om israeliska organstölder samt beskjutning av palestinska ambulanser i Gaza?

– Angela Godfreys berättelser om bosättarpolitiken, husförstörelsen och behandlingen av palestinierna vid ”gränskontrollerna”?

– Goldstone-rapporten om parternas handlingar under Gaza-kriget 2008?

– Det faktum att Israel tar ut fyra gånger så mycket vatten per innevånare som grannländerna, i strid med avtalet om vatten i Mellanöstern?

Det finns många frågor att besvara för de som försvarar Israels uppträdande. Andra världskrigets fasor kan inte vara orsak till att förlåta Israels uppträdande mot sina kusiner idag.

Nej, alldeles oavsett vad man tycker om islam och dess utövare måste Israel lära sig att följa internationella lagar om ockupationsmakts skyldigheter och Genéve-konventionen.

Är det så konstigt att ett folk, som misshandlas så fruktansvärt och konsekvent illa, försöker beväpna sig? Detta handlar inte om Iran, utan om ett ockuperat folk.

Sanningen om Israels övervåld och brott mot internationella umgängesregler kommer att hinna i fatt Israel – om inte annat så när USA degraderas till en andraplansstat om några år.

Per Ribbing

Kungsgården

f d deltagare i FN-bataljon Gaza

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons