Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag går inte kultursossens ärenden"

/

Då jag de senaste åren varit en aktiv kulturdebattör får jag ofta förfrågningar om att medverka i samtal och debatter, vilket jag ofta tackar ja till, skriver Stina Oscarson, chef för Radioteatern, apropå GD:s ledare 29/9

Annons

Ledarskribenten David Nyström är i torsdagens Gefle Dagblad upprörd över att jag ska tala på ABF i Sandviken på söndag och rädd att public service opartiskhet är hotad för att kultursossen står som arrangör.

Jag tror att det enda i denna historia som kan skada public service är Nyströms grova förenklingar och redan i förväg bestämda uppfattning om vem jag är och vad jag står för. Vilket han verkar veta bättre än jag själv.

Då jag de senaste åren varit en aktiv kulturdebattör och skribent får jag ofta förfrågningar från olika håll att medverka i samtal och debatter, vilket jag ofta tackar ja till. Eftersom jag tror på samtalet som grund för demokratin. Och tänker att om jag på något sätt kan bidra med mina tankar gör jag gärna det.

Den 13 oktober ska jag medverka i en debatt på kulturhuset i Stockholm som Timbro arrangerar. Den 8 december ska jag gästpredika i Sofia kyrka. Jag har under sommaren medverkat i samtal arrangerade av bland andra Tidningsutgivarna, Kulturrådet och Musikerförbundet.

Men detta innebär ingalunda att jag går allas eller ens någon av dessa parters intressen. Och det tror jag är tydligt för de flesta som tagit sig tid att lyssna på mig innan de dömt. Att vad jag sätter främst är tankens frihet. Konstens frihet. Och att vad som driver mig är kampen för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Och det är om detta jag kommer att tala på söndag.

Jag har alltid varit och är beredd att överge en åsikt för en annan om det för oss framåt. Oavsett var denna kommer från. Och det är därför jag valt att arbeta med konst och inte partipolitik.

Stina Oscarson

Chef för Radioteatern

Sveriges Radio

SVAR

Stina Oscarson verkar inte förstå att marknadskritik är en ideologiskt partiskiljande politisk linje, svarar David Nyström

Man kan fråga sig om Stina Oscarson ställt sig till en liknande inbjudan från Moderaterna eller något annat parti som står för just sådan marknadsekonomisk politik som Stina Oscarson bekämpat innan hon blev radioteaterchef, men alltjämt tycks fortsätta bekämpa även som hög chef anställd av public service.

För sitt inre ser man milt komiska bilder där Oscarson låter sitt porträtt ståta i blå inramning med "Moderaterna" överst och ett Moderat-M i vardera hörn, med arrangören "Kultur(M)oderaten. Eller andra riksdagspartier med arrangörer som, låt säga, "Kultursvensken" eller "Kulturkommunisten".

Hade det varit OK för Oscarson – och för hennes arbetsgivare?

Oscarson försvarar sin medverkan hos Socialdemokraterna i Sandviken med att hon också deltagit på arrangemang hos Timbro, Tidningsutgivarna, Kulturrådet, med flera.

Men ingen av de organisationer hon radar upp är ett politiskt parti. Denna avgörande skillnad tycks inte radioteaterns chef se.

Men vad värre är tycks hon överhuvudtaget inte förstå den andra saken som misskrediterar hennes framträdanden, nämligen att hon är inbjuden långt mer i sin kapacitet av att tidigare ha gjort en alternativ kulturutredning än för att hon för närvarande råkar vara radioteaterchef.

Oscarson tycks inte se något problem med att fortsätta samma politiska ambition som chef inom det radioföretag som har att verka i allmänhetens tjänst.

Det framgår tydligt att den inbjudan från Kultursossen som Stina Oscarson tackat ja till handlar om att prata kulturpolitik.

Möjligen är förklaringen till att Oscarson inte ser något problem med detta är att hon helt enkelt inte förstår att den kulturpolitiska linje hon driver är ideologiskt partiskiljande – kanske marknadskritik för henne är så självklart att det blir liktydigt med konst, kultur och teater.

David Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons