Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag stödjer inte ockupationen

I söndagens ledare av David Nyström om Turkiets ockupation av norra Cypern tillskrivs jag åsikter som jag inte har.

Annons

Sedan jag lämnade Cypern dagen före den turkiska invasionen 1974 har jag varit mot detta övergrepp. Något annat har jag inte givit uttryck för under mer än 40 år som opinionsbildare.

Att den partipolitiskt oberoende tankesmedjan Frivärld publicerar en rapport om ockupationen och hur den ska kunna hävas innebär inte att jag som ordförande stöder ockupationen, tvärtom. Tankesmedjor fungerar så att varje medverkande själv står för innehållet i sitt bidrag, vare sig det är en rapport om mediefriheten i Europa av Birgitta Ohlsson (FP) eller en artikel mot Turkiet av Fredrik Malm (FP). Det vet Nyström som är oförskämd nog att inte ens namnge författaren, statsvetaren Erika Aldenberg.

Att han inte korrekt refererar rapportens innehåll kan varje läsare själv konstatera, här: http://www.frivarld.se/wp-content/uploads/2012/06/Norra-Cypern-Under-embargo-och-i-isolation-web.pdf

Mats Johansson

Ordförande Frivärld

SVAR

Det är utmärkt att riksdagsledamoten och tankesmedjeordföranden Mats Johansson, M, är emot Turkiets övergrepp att ockupera Norra Cypern, ett förhållande som varat i 38 år och råder alltjämt.

Dock försöker han smita ifrån sitt ansvar som ordförande för tankesmedjan Frivärld att granska det som tankesmedjan ger ut, genom att hänvisa till att varje rapportförfattare själv står för sitt innehåll. Knappast kan väl Frivärld fungera så att man kan ge ut vad som helst och sedan skylla på de rapportförfattare man anlitat.

Johansson påstår att jag inte korrekt refererar den rapport han OK:at, men är bekväm att inte nämna exakt vad han anser att jag felrefererat. Det som är direkt fel är i stället Johanssons påstående om att rapporten diskuterar hur Turkiets ockupation av norra Cypern ska hävas – rapporten har inte ens den ambitionen! Den förordar en väg som leder till att ockupationen kan underlättas och normaliseras.

Antingen har Johansson inte ens själv läst den rapport som hans tankesmedja gett ut, eller så kan vilka åsikter som helst ges ut av Frivärld, oavsett om de leder till en friare värld eller inte.

David Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons