Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Juholt räkna?

Annons

Hur förklarar Håkan Juholt att 400 kronor i a-kasseavgift skulle göra det olönsamt att arbeta medan 15 000 kronor i skatt inte gör det? frågar Nima Sanandaji

Socialdemokraterna nya partiordförande Håkan Juholt uttalade sig nyligen om att 400 kronor i A-kasseavgift i månaden leder till att det blir mindre lönsamt att arbeta. Därför menar han att avgiften ska sänkas. Men hur är det då med skatterna på arbete?

Om din inkomst är 25 000 kronor i månaden betalar arbetsgivaren egentligen ut 33 000 kronor. Först sätter arbetsgivaren in 8 000 kronor i Skatteverkets kontor för arbetsgivaravgift och sen ytterligare drygt 7 000 kronor i inkomstskatt. Därefter får du ut strax under 18 000 kronor.

Hur kommer det sig att 400 kronor i avgift gör det olönsamt att arbeta medan 15 000 kronor inte gör det? Är det en form av matematik som bara toppolitiker får lära sig? Och varför inför inte svenska politiker ett mera öppet system, där löntagaren tydligt får se den totala skatt som dras på lönen? Avgiften till A-kassan döljs ju inte.

Nima Sanandaji

Skattebetalarnas Förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons