Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft provocerar

Utöver Miljöpartiets nedprioritering av klimatproblematiken så visar deras artiklar också på en stark vänstersväng, skriver Hans Backman, FP

Annons

Kärnkraft provocerar, särskilt miljöpartister. Så mycket att både David Ling från Grön Ungdom den 16/1 och Lise Nordin och Roger Persson från moderpartiet den 17/1 skrivit repliker på min artikel om energisystemet.

Problemet är att de vill väl när det gäller miljön, men det blir ofta fel.

Man kan inte både förfasa sig över att Tyskland bygger mängder av kolkraftverk och samtidigt vilja att vi går samma väg – och förbjuder kärnkraften. Detta trots att effekterna i Sverige, på kolanvänding, utbyggda älvar med mera, riskerar att bli än värre här än i Tyskland. Vi har nämligen med våra 30-40 procent runt dubbelt så mycket kärnkraftsel som Tyskland.

Nordin och Persson påstår vidare att allt fler överger kärnkraft. Det är inte sant. Fler och fler kärnkraftverk byggs, inte minst i Kina och andra snabbväxande ekonomier.

Jag kan heller inte förstå Miljöpartiets ensidiga fokus på vindkraft. Självfallet finns det fördelar. Vindkraft ger till exempel, näst efter kärnkraft, lite koldioxidutsläpp. Men man måste också hantera störande ljud, elförsörjning vindfria dagar, överproduktion blåsiga dagar, nedisade rotorblad och risker detta medför.

Miljöpartiet tror inte att vi behöver kärnkraft eftersom vi exporterar el. Men denna export kommer bara att öka vart efter väderberoende energislag utgör en allt större andel – liksom vårt behov av att importera andra dagar. Det är inte ett argument för att förbjuda kärnkraft, tvärtom.

Kärnkraft är ett bra och stabilt komplement till energi som varierar med väder och vind. Utöver Miljöpartiets nedprioritering av klimatproblematiken så visar deras artiklar också på en stark vänstersväng.

Driver man deras resonemang om fler jobb till sin spets skulle vi kunna ha en elproduktion baserad på cykeldynamos. Det skulle bli fruktansvärt dyrt, men tänk så många jobb! Vi skulle strax vara uppe i en sysselsättning a la Rumänien på 80-talet. Det de missar är alla jobb som förloras på grund av osäkerhet och ökade elpriser.

För det andra efterlyser de tydliga politiska besked om vilken elproduktion som ska ta vid när dagens reaktorer behöver avvecklas av åldersskäl. Det visar på en tydlig ideologisk gränslinje.

Vi i Alliansen har gett de elproducerande företagen tydliga spelregler. Vilka produktionssätt de i slutändan väljer är upp till dessa företag – ingenting vi politiker bör lägga oss i.

Miljöpartiet vill göra motsatsen, de vill styra och ställa och detta tillsammans med ett parti som i åratal sagt sig vilja avveckla kärnkraften, men inte vidtagit några seriösa steg för att göra detta på ett hållbart sätt.

Hans Backman

Riksdagsledamot (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons