Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften dyr för skattebetalarna

Ägarna till Fukushima-verket låter staten stå för notan, skriver Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen

Annons

Notan efter Fukushima-katastofen går på minst 836 miljarder kronor. Inget privat företag klarar av att betala en sådan summa. Så det japanska bolaget Tepco, som äger kärnkraftreaktorerna i Fukushima lämnar över denna gigantiska summa till Japans skattebetatalare. Den enda kraft på jorden som klarar av att finansiera katastrofer är nämligen staten

Att kärnkraften är osäker visas tydligt av bland annat vad som hände i Tjernobyl, Fukushima och det haveri som höll på att hända i Forsmark för några år sedan.

Likväl vill alliansregeringen i Sverige satsa på kärnkraft genom att uppgradera de befintliga reaktorerna.

Genom uppgraderingen kommer de idag redan osäkra reaktorerna att bli ännu osäkrare trots vad Jan Björklund i Folkpartiet än säger. Vattenfall och Eon skulle aldrig bygga ut kärnkraften i Sverige ifall de inte visste att staten betalar vid en eventuell katastrof.

Det kan vara intressant att se vad 836 miljarder kronor motsvarar i annan verksamhet. Det kan jämföras med Vattenfalls vinst i 50 år framåt. Eller hela Sveriges statsbudget ett år. Eller 30 000 stora vindkraftverk. Eller 20 000 mil ny järnväg. Eller 700 000 ekovillor. Eller 3 miljoner elbilar i Sverige.

Kan kärnkraften vara lönsam överhuvudtaget när den kan skapa gigantiska summor i kostnader vid katastrofer liknande det som skedde i Fukushima?

Vore det inte bättre att staten lägger dessa pengar på förnyelsebara säkrare verksamheter.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons