Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar Sandviken hemsjukvården?

Alliansen tillsammans med Vänsterpartiet kräver svar från Socialdemokraterna

Annons

Efter år av planering så har hemsjukvården övergått till kommunalt ansvar från den 1 februari 2013. Målsättningen med kommunalt huvudmannaskap är främst att minimera antal personer som arbetar i den enskildes hem.

Det kommunala huvudmannaskapet är mer vanligt än ovanligt i Sverige. De som tagit över ansvaret har naturligtvis satt patienten i centrum. För den enskilde saknar det betydelse om hjälpen kommer från kommunen eller landstinget.

Trots detta så har det i vårt län inte gått att få med hela hemvårdsövertagandet i skatteväxlingen. Skälet har i media uttalats handla om att kommunen och landstingets journalsystem inte är kompatibla.

Övertagandet har också inneburit att ett antal professionella distriktssjuksköterskor bytt huvudmannaskap. En yrkeskår som visat sig kunna möta den enskildes högst varierade behov.

För att nattpersonalen ska orka med sitt arbete, som förutom att vara förlagt till nattetid också kan innebära tunga lyft, så har de ett speciellt nattavtal.

De har med sig sina medicinväskor med preparat som till exempel morfin och ska förutom att ge lindring och trygghet också agera kontinuerligt för de patienter som möter dem per telefon. Många av distriktssjuksköterskorna upplever att de i och med övertagandet fått betydande försämringar och flera överväger att söka annat arbete.

Våra frågor till omsorgsnämndens ordförande i Sandviken, Robert Sten, S, blir därmed:

– Av vilken anledning har vår kommun inte övertagit hela hemsjukvården?

– På vilket sätt märker den enskilde patienten att kommunen nu övertagit ansvaret för hemsjukvården?

– Vad har konkret blivit bättre/sämre?

– Arbetar våra sköterskor i nattpatrullen – som när de var underställda landstinget – fortfarande i par, eller har deras arbete övergått i ensamarbete?

– Är vårt kommunala journalsystem anpassat till att hantera sjukvård? Om inte: Hur ska det utvecklas?

– Har Gävleborgs kommuner likadana journalsystem?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons