Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsamarbete med kniven mot strupen

Sverige har en gyllene möjlighet att visa ledarskap och driva på för höga ambitioner, samarbete och ett globalt avtal, skriver Bodil Ceballos, MP.

Annons

I slutet av månaden inleds FN:s klimattoppmöte i Durban, Sydafrika. Världens politiska ledare möts för att lösa vår generations största utmaning, klimatförändringarna. Sverige har en gyllene möjlighet att visa ledarskap och driva på för höga ambitioner, samarbete och ett globalt avtal.

Mötet är avgörande då Kyotoprotokollet, som förbinder länder att minska sina klimatutsläpp, löper ut nästa år. Om det inte förlängs riskerar världen att stå utan en bindande global överenskommelse för minskad klimatpåverkan, trots att en sådan behövs mer än någonsin.

Runt om i världen syns nu effekterna av klimatförändringarna. När jordens temperatur stiger höjs även vattennivåerna och vädret blir mer extremt. Svältkatastrofen på Afrikas horn och översvämningarna i Pakistan och Thailand är några aktuella exempel. Även här i Sverige märks klimatförändringarna genom höjda vattennivåer, fler extrema skyfall och översvämningar.

Riskerna med fortsatta klimatförändringar är mycket stora. Trots det ökar utsläppen hela tiden, både globalt och de utsläpp som vi i Sverige ger upphov till. Det är ett problem vi inte kan skjuta upp hanteringen av, eller som någon annan har ansvar för. Sverige har goda förutsättningar att vara en del av lösningen. Därför är det Sveriges ansvar att driva på inom tre områden:

1. Istället för att använda andra länders låga ambitioner som ursäkt bör Sverige visa ledarskap. Efter det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn för två år sedan har Sveriges politiska linje blivit allt mer otydlig. Vi måste stå upp för att fler utvecklade länder ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till år 2020 och att sådana löften görs bindande i ett fortsatt globalt avtal.

2. Bästa sättet att utöva trovärdigt ledarskap är att i handling visa att det går att minska utsläppen. Sverige kan minska utsläppen mycket mer än vi gör i dag. Bejakar vi framtidsinvesteringar i förnybar energi, ökar energieffektiviseringen av våra bostäder och satsar mer på tåg och kollektivtrafik så tar vi inte bara ansvar för klimatet, vi bygger dessutom Sverige starkare för framtiden.

3 Inför Durban är misstroendet från utvecklingsländer stort. För trots att fattigare länder har lägre utsläpp så är det människor i dessa länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Ett rättvist avtal måste kompensera denna orättvisa genom att rikare länder bidrar med finansiering av klimatåtgärder och överföring av teknik. I statens budget för 2012 räknar regeringen med att få nya intäkter på 1,3 miljarder kronor från auktioneringen av utsläppsrätter. Dessa pengar borde avsättas till internationella klimatåtgärder. Det skulle visa ledarskap och ge ny luft till förhandlingarna.

Klockan tickar för Kyotoavtalets framtid. Samtidigt ökar utsläppen. Det är nu, när det globala klimatsamarbetet har kniven mot strupen, som Sverige tillsammans med andra länder måste kliva fram och visa ledarskap.

Ett fortsatt bindande avtal om utsläppsminskningar är avgörande och Miljöpartiet kommer att vara på plats på toppmötet för att driva på. Frågan är om alliansregeringen kommer att axla det ledarskap som krävs.

Bodil Ceballos

Riksdagsledamot, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons