Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsmarta investeringar vinner

/

Socialdemokraterna vill införa ett nytt system med stöd för klimatinvesteringar, där förutom kommuner, även företag, ideella organisationer eller alla i samarbete kan få stöd för projekt, skriver Elin Lundgren, S

Annons

Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna som vi på jorden står inför. Vi måste minska utsläppen av växthusgaser och därmed bromsa den av människan orsakade temperaturökningen. De som snabbt minskar sitt fossilberoende får bättre konkurrenskraft än omvärlden.

Sverige har länge varit framgångsrikt på nya miljö- och klimatinnovationer. Men nu går utvecklingen långsammare än i många andra länder. Därför vill vi ta flera initiativ som kan stimulera gröna innovationer och nya företag. Det skapar jobb samtidigt som det gör grön nytta.

Vi vill bygga en modell för strategisk samverkan mellan olika samhällssektorer inom miljö- och energiområdet.

För att Sverige ska bli framgångsrikt i den internationella konkurrensen krävs att alla aktörer samarbetar. Socialdemokraterna vill införa ett nytt system med stöd för klimatinvesteringar, där förutom kommuner, även företag, ideella organisationer eller alla i samarbete kan få stöd för projekt.

På så sätt underlättar vi för människor och företag att göra klimatsmarta val och fler jobb skapas. Win-win!

Riksdagen har beslutat att utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska med 40 procent till år 2020 och vi menar att en halvering av utsläppen till 2030 är en rimlig mellanstation mot EU:s gemensamma mål på en minskning med 80-95 procent 2050.

Energieffektivisering ska vara en grundläggande beståndsdel i en framtida energipolitik. Vi har högre mål än regeringen för energieffektiviseringen. Vi vill att energianvändningen i Sverige blir 25 procents effektivare år 2020, jämfört med regeringens mål på 20 procent.

Klimatförhandlingarna går tyvärr trögt. Vi i de rika industrialiserade länderna står för de största utsläppen av växthusgaser och det är de fattiga länderna som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Vi vill lösa miljöproblemen med politiska beslut och investeringar i ny teknik. Genom att ta ut avgifter på miljöskadlig verksamhet får vi dubbel effekt. Avgiften styr bort från den skadliga verksamheten och ger samtidigt pengar till nya investeringar.

Vi vill satsa på kollektivtrafik och järnväg, investera i underhåll och bygga nya järnvägsspår. Det ger jobb i dag och stärker ekonomin inför framtiden, samtidigt som det moderniserar och klimatanpassar det svenska transportsystemet och gör skillnad nu och i framtiden.

Det finns mycket att göra för att arbete med klimat- och energifrågorna och vi vill att Sverige lägger i en högre växel nu.

Elin Lundgren

Riksdagsledamot, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons