Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatvård en självklarrättighet

Annons

Representanter för Samverkan Gävleborg svarar på en debattartikel skriven av Helena Sundberg, länsordförande Psoriasisförbundet Gävleborg i GD den 28 oktober

I GD i fredags kunde vi läsa om hur svårt sjuka patienter i vårt län nekats klimatvårdsplatser av landstinget, däribland personer med psoriasis. För oss i Samverkan Gävleborg (M, FP, SVP, KD) är det självklart att våra länsbor ska ges samma möjlighet till vård som övriga län i Sverige.

Syftet med klimatvård har varit att bland annat öka ledrörligheten, balansen eller muskelstyrkan samt minska psoriatiska hudförändringar. Landstinget Gävleborg beslutade för några år sedan om att all utlands- och utomlänsrehabilitering skulle upphöra och hänvisade i vanlig ordning till att rehabilitering inom landstingets regi skulle vara både mer kostnadseffektivt och ge likvärdigt behandlingsresultat.

I ett försök att försvara beslutet hänvisade Tommy Berger (S), i en debattartikel i GD i oktober förra året, till studier som genomförts i området klimatrehabilitering som visade att klimatet har liten eller ingen särskild effekt för patienter med ovanstående diagnoser. Vidare menade han att utlandsvistelser i sig inte gör någon nytta. Detta påstående är rent av felaktigt. Redan 1998 gjordes en utvärdering inom bl.a. Stockholms läns landsting av utlandsrehablitering som visade på förbättrad aktivitetsförmåga, ökat välbefinnande och minskade symptom. Sex månader efter avslutad rehabilitering fanns dessa positiva effekter kvar och i läkemedelsverkets senaste rekommendationer för psoriasispatienter fastställs följande:

”Klimatvård kan ordineras som supplement till annan behandling hos patienter med medelsvår till svår behandlingsresistent sjukdom. Målsättningen med behandlingen är högsta möjliga livskvalitet för patienter med bl.a. psoriasis genom att läka huden och så att en långvarig förbättring ska uppnås”.(Från läkemedelsverket, 4:2011)

Vi är medvetna om att utlandsrehabilitering inte passar alla patientgrupper men den vård som erbjuds ska alltid vara den bästa möjliga. Att inte ge våra länsbor samma möjlighet till behandling som andra landsting är inte en rättvis vård.

Denna självklara rätt till vård är den utmaning vi inom Samverkan Gävleborg vill arbeta för.

Patrik Stenvard, M

Agneta Wagner, M

Carina Östansjö, FP

Stig Zettlin, SVP

Ingemar kalén, KD

Samverkan Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons