Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan klämtar för Klockgjutarparken

Annons

De samråd och den utställning som man enligt lag måste ha verkar enbart ha varit en transportsträcka, skriver Kenth Lövgren, FP, och uppmanar ledamöterna i bygg- & miljönämnden att lyssna på Gävlebornas synpunkter

På onsdag ska ledamöterna i bygg- & miljönämnden avgöra framtiden för Klockgjutarparken.

Jag önskar att ni beslutande politiker dessförinnan tar en promenad till parken. Ställ er där och tänk tanken; är byggandet av två höghus i parken ett stort ingrepp eller bara ett smärre ingrepp?

Passa gärna på att samtala med folk som ni träffar om vad de anser om utbyggnaden. Det är aldrig fel att ibland lyssna på gävleborna, före beslut.

”De stadsnära grönytorna är en resurs som måste bevaras och utvecklas som en del av det gemensamma attraktiva vardagsrummet”. Citatet är hämtat från överenskommelsen som de tre styrande partierna gjorde i samband med förra valet. Men det var ju då det.

Kommunen har efter utställningen fått ovanligt många skrivelser som avråder från att förstöra parken. Svaret till dessa skribenter kom med vändande post, ”Ingen åtgärd”. Hoppas att ni ledamöter i bygg- & miljönämnden åtminstone tar del av skrivningarna innan ni fattar ert beslut.

Jag får intrycket att när första skisserna gjordes på dessa höghus i parken sommaren 2010, i en sluten församling bestående av kommunens representanter (Per Johansson?), Skanska och SPF, bestämdes att detta skulle drivas igenom.

De samråd och den utställning som man enligt lag måste ha verkar enbart ha varit en transportsträcka. De fina orden i citatet ovan och orden i Vision 2025, ”Ge alla möjlighet att vara delaktiga i utvecklingen av sin närmiljö”, negligeras helt av Jörgen Edsvik, ordförande i nämnden.

Målet med detaljplanen är att möjliggöra bostäder. Dessa två höghus kommer endast att totalt skapa 28 lägenheter. Och det är för äldre köpstarka människor, en av få grupper som redan idag har råd att köpa sig en lägenhet centralt. Men det är väl en eftergift för att Vänstern ska ställa upp på förslaget. Det finns emellertid alternativa platser att bygga på.

I skuggan av höghusen ska den kvarvarande parken rustas. En ny fin lekplats blir det. Men: ”om inte bostadsprojektet genomförs kommer Timmermansgatan och lekplatsen i Klockgjutarparken sannolikt inte rustas inom överskådlig tid”.

Alltså lekplatsen rustas endast för de ”äldre, relativt köpstarka”, inte för barnen på den öppna förskolan och för de barnfamiljer som idag vistas där!

Det tredje målet som ska uppnås med detaljplanen är ökad trafiksäkerhet på Timmermansgatan.

Detta ska uppnås genom att smalna av gatan, ta bort några trottoarer, färre parkeringsplatser än normen och fler boende efter gatan! Upplysningsvis bör påpekas att under de sista tio åren finns inga olyckor rapporterade längs denna gata.

Tror ni på ett Gävle som kommer att växa?

Jag gör det. En stad med allt fler invånare. Kom då ihåg att stadens lungor, parkerna, får en allt viktigare roll för rekreation och den biologiska mångfalden. Parker kan inte ersättas.

Snälla, inga sexvåningshus i Klockgjutarparken. Avslag!

Kenth Lövgren

Folkpartiet, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons