Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala friskolor i Gävle

Kommunalpolitiker har alldeles för stort inflytande över skolan, skriver Anders Jansson, Moderaterna i Gävle.

Annons

Vi moderater vill ge möjligheten för Gävles kommunala skolor att få frigöra sig från byråkrati genom omvandla sig till självständiga enheter. Vi vill ge de anställda på den kommunala skolan en möjlighet att driva verksamheten som kommunal friskola.

De som arbetar i den kommunala skolan – skolledning, lärare och elever – har alldeles för litet inflytande över skolans arbete.

De som har det praktiska ansvaret har inte rätten att fatta beslut. De som inte arbetar i skolan – politiker på olika nivåer – har alldeles för stort inflytande. Ansvaret och möjligheten att ta beslut måste flyttas till skolorna, där skolledning och lärare, tillsammans med barn och föräldrar, kan forma verksamheten.

Vad är en kommunal friskola? Idén är att förena en demokratisk styrning av den offentliga skolan med frihet för skickliga pedagoger att utforma den egna verksamheten. Under senare delen av 1990-talet inleddes i Rösjöskolan, Sollentuna, försöksverksamhet med en kommunal friskola, styrd av en särskild nämnd, Rösjönämnden, vald av föräldrarna i närsamhället.

Efter positiva utvärderingar beslutade kommunen att permanenta verksamheten. Parallellt har ett antal intraprenader och motsvarande modeller växt fram i andra delar av landet.

Den nya skollagen, som alliansregeringen införde 2010, öppnar möjligheter att driva kommunala friskolor som så kallade självförvaltningsorgan med styrelser som sammansätts av elever, föräldrar och personal.

Vi ska nu ta möjligheten och låt de kommunala skolorna som vill få möjligheten att arbeta som friskolorna gör. Ge det fulla ansvaret för verksamhetens utveckling till skolans medarbetare och ledning.

Rektor och personal får större frihet i en kommunal friskola att utveckla egna pedagogiska lösningar och att ta det fulla ekonomiska ansvaret. Mindre styrning, uppföljning och rapportering till kommunen, skolan skall främst svara inför elever och föräldrar. Vi är övertygade om att skolans kvalitet blir högre av detta.

Vi moderater vill att Gävle kommun ska erbjuder de kommunala skolorna möjligheten att bilda kommunala friskolor.

Anders Jansson

Moderaterna

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons