Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att ge alla ingenting

S, V och MP i Gävle verkar inte intresserade av barns och ungdomars hälsa, välfärd och intressen utan vill att skattepengar ska investeras på vuxna människors intressen och nöjen, skriver företrädare för Alliansen.

Annons

Lars-Göran Ståhl (S) går i en debattartikel i GD 6/7 till angrepp på Alliansen som så kallade ”idrottens räddare” och påstår att de borgliga partierna inte värnar kulturfrågorna, vilket inte överensstämmer med verkligheten. Läs kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths debattartikel i GD i går, och i Arbetarbladet den 6/7, vilket även Per Svedberg, S, ledamot av riksdagens kulturutskott, borde vara väl insatt i.

Skattepengar räcker inte till allt. Konstcentrum har en mycket smal verksamhet som når ut till förhållandevis få medborgare i Gävle kommun.

40 procent av besökarna är enligt uppgift barn och ungdomar som besöker Konstcentrum under vardagar, antagligen under skoltid vilket innebär en halv skolklass om dagen. Detta ligger långt under det antal som deltar i det rika frivilliga föreningslivet som drivs av eldsjälar.

Därför föreslog Alliansen i kultur- och fritidsnämnden att Konstcentrum skall läggas ner och att de 5 miljoner kronor som ligger i Konstcentrums budget idag läggs på våra barn och ungdomar istället – barn och ungdomar är Alliansens prioritering nr 1.

Majoriteten med Lars-Göran Ståhl i spetsen valde istället att dela upp de olika budgetförslagen för att spela ut dem mot varandra, det vill säga varje område inom Kultur & fritids budget var ett enskilt beslut.

MP:s Ylva Bandman röstade i det ena förslaget med Alliansen (konserthuset) och i det andra med S (idrotten) vilket medförde drastiska konsekvenser för Kultur & fritids budget.

Resultatet blev att Konserthuset fick behålla sin budget och idrotten fick minskade anslag. Vilket betyder stora neddragningar för idrotten, antagligen kommer detta leda till att Hedesunda och Forsbacka trots allt kommer i kläm.

Majoriteten som består av S, MP och V är de som har det yttersta ansvaret för att verksamhet och ekonomi går ihop. När man inte vågar ta tuffa beslut och göra nödvändiga prioriteringar så blir konsekvenserna illa, mycket illa.

S, V och MP verkar inte intresserade av barns och ungdomars hälsa, välfärd och intressen. De vill att skattepengar ska investeras på vuxna människors intressen och nöjen. Vi i Alliansen har helt andra prioriteringar än vad majoriteten har.

Vår uppfattning är att Gävleborna också har helt andra prioriteringar i sina liv och vi ger inte stora belopp till några få intresserade.

Vi i Alliansen har inte lagt en lägre budget till kultur- och fritidsnämnden, men majoriteten har däremot lagt 7 miljoner extra och då kan man ställa sig frågan: vad ska Lars-Göran Ståhl & c:o. säga till lärarkåren och förskolelärarna när det är dags att varsla inom barn- och ungdomsnämnden på grund av majoritetens prioriteringar?

Efter nästan 100 år av rött styre i kommunen så är det dags att städa ur lokalerna, ta sikte på framtiden och lyssna på sina väljare! Vi i Alliansen ser helheten och satsar därför extra på skolan, till skillnad från majoriteten som drar ner på densamma. Vi prioriterar barn och ungdom, helt i enlighet med kommunens mål, både när det gäller skolan och Kultur & Fritid. Barn och ungdomar är vår framtid.

Ann-Helen Persson, C

Birgittha Bjerkén, M

Niclas Bornegrim, M

Jan Svensson, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons