Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korvstoppning ingen bra skola

Det torde finnas andra yrkes­grupper som är i större behov av högre löner än lärarna, anser P E Wedin

Annons

I Gefle Dagblads ledare den 23/3 skriver Karin Bergkvist om att lärarnas auktoritet måste stärkas. Bergkvist utvecklar emellertid inte vad denna auktoritet ska bygga på. Jag får känslan av att den i huvudsak ska utgå från strängare regler och hårdare styrning av eleverna. Därtill ska uppenbarligen löneökningar medföra att lärarna når ”en självklar position i samhället”.

Jag erinrar mig min egen skolgång där utmärkta lärare blandades med mediokra och inte sällan direkt usla dito.

Gemensamt för de lärare som lyckades få tyst i klassen, med elever som lyssnade uppmärksamt, var inte någon sorts militant hållning med tydlig distans till eleverna. Tvärtom kunde dessa (omtyckta) lärare entusiasmera barnen och ungdomarna med ett brinnande intresse för sina respektive områden.

Mycket goda kunskaper i ämnet blandades med respekt och förtroende för eleverna. Jag minns särskilt en av dessa lärare vid namn Torsten Eckerman. Han visade oss elever att självständigt tänkande och kritiskt förhållningssätt är långt viktigare – och betydligt mer framgångsrikt – än att medelst pekande med hela handen få eleverna att rätta in sig i leden.

Jag är numera trebarnspappa och kan inte se att skolan har ändrats nämnvärt sedan jag själv var ung. Det är samma mekaniska pedagogik, med (enligt mina barn) mördande tråkiga lektioner. Någon stimulans till lärande och nyfikenhet förekommer knappt alls. Däremot är det gott om korvstoppning med värdelöst memorerande av kunskaper för att klara proven.

Vad gäller lärarlönerna slutligen, kan jag bara konstatera att det torde finnas andra yrkesgrupper som är i större behov av ekonomisk upprättelse och uppmuntran.

Ett exempel på en sådan grupp är den underbetalda vårdpersonal (som inte utgör läkare) som under extrem press måste utföra ett arbete med hög kvalitet – ett arbete som därtill bevakas flitigt av media, och där avnämarna ofta är vuxna människor med påtagliga krav på verksamheten.

P E Wedin

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons