Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv att få veta var köttet på restaurangen kommer ifrån

Väljer du som köttätare svenskt kött i mataffären när du handlar? Bra. Som konsument är det i dag lätt att välja svenskt kött i våra matvarubutiker och det har gjort att försäljningen av svenskt kött i förhållande till importerat kött har ökat de senaste åren. Som konsument har du rätt att veta varifrån köttet du handlar kommer ifrån, skriver Elin Lundgren, S.

Annons
Ursprungsmärkning är en självklarhet i butiker och borde vara så även på restaurang, anser Elin Lundgren, S.

I mataffären är ursprungsmärkning av kött i dag en självklarhet. Det borde även gälla när du beställer kött på en restaurang, på caféer och i storkök. Restaurangbranschen har vid flera tillfällen lovat att man på frivillig basis ska uppmana sina medlemmar att redovisa ursprungsland på fisk och kött, men det har ännu inte hänt.

Det finns många bra argument för att livsmedel ska ha en tydlig ursprungsmärkning. Mina viktigaste anledningar till att kunna välja vilket kött du konsumerar är att aktivt stödja bättre djurhållning, bidra till minskad antibiotikaresesistens och för att stödja svenskt lantbruk och den svenska landsbygden.

Jag är själv uppvuxen på mjölkproducerande jordbruk, där många av djuren sedan slutar på din tallrik. Jag vet att de allra flesta svenska bönder jobbar dygnet runt för att djuren ska må bra och för att du som vill äta animaliska produkter ska få bra mat. Det ger oss också viktiga arbetstillfällen i Sverige och håller våra vackra landskap i skick.

Antibiotikaresistens är en av de största utmaningar världen står inför. För att klara den måste användningen av antibiotika vara restriktiv, för att förhindra att multiresistenta bakterier utvecklas. Men i flera länder är det vanligt att använda stora mängder antibiotika i djuruppfödningen, ofta för att kompensera för dålig djurhållning som gör djuren sjuka.

I Sverige bidrar höga djurskyddskrav till att hålla nere antibiotikaanvändningen inom djuruppfödningen, liksom att vi sedan 1980-talet haft ett regelverk som innebär att man bara får ge sjuka djur antibiotika. I USA är det fortfarande tillåtet att ge djur antibiotika i tillväxtfrämjande syfte, och hur mycket antibiotika som används inom djuruppfödningen i EU skiljer sig kraftigt mellan olika medlemsländer.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen aviserade i somras att man kommer att gå vidare med frågan om att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök. Det var en positiv nyhet för mig. Dels ur konsumenträttsligt perspektiv. Men också för att jag ser det som en viktig djuretisk aspekt. Jag är mycket mån om ett starkt djurskydd och jag ser att ursprungsmärkning kan bidra till det.

Det står klart att vi överlag behöver äta mindre kött. Av det som kött konsumeras bör en högre andel vara svensk. För djurhållningen, för landsbygden och för att minska risken för antibiotikaresistens. En obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger, caféer och storkök skulle bidra till detta. För att du som konsument ska kunna fatta kloka och genomtänkta beslut så måste du ha tillgång till information om maten.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot i civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons