Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur för alla - då måste det få kosta

Annons

Alla kommuner bör inrätta avgiftsfri kulturskola, skriver Lars Ohly och Bengt Berg, Vänsterpartiet

För ett tag sedan presenterade SCB en undersökning om de nordiska ländernas utgifter för kultur och fritid. Island satsar mest, 3,7 procent av BNP, medan Sverige ligger i botten med 1,2 procent.

Kulturpolitik måste få kosta pengar om kulturen ska vara tillgänglig för fler än ett privilegierat fåtal i storstädernas överklassområden. Vi ser stora problem med en kulturminister som på allvar tror att jobbskatteavdraget är en kulturpolitisk reform.

Kulturskolan är en av de viktigaste delarna i en kultursatsning som gör det möjligt för fler att pröva på musik, teater, bildkonst dans eller andra kulturformer. Idag saknas kulturskola helt i 14 kommuner. I några av de rikaste kommunerna i landet, till exempel Täby och Lidingö, stängs barn och ungdomar som saknar rika föräldrar effektivt ute från verksamheten genom skyhöga avgifter.

Men det finns också goda exempel. Skinnskattebergs kommun har t.ex. infört avgiftsfri kulturskola för alla barn och ungdomar som vill. Så borde det vara i hela landet. Vi vill avsätta pengar till att ta bort avgifterna och besluta om att alla kommuner måste erbjuda kulturskoleverksamhet.

Läsförståelse och kunskap om litteratur är på väg ner. Men det gäller inte alla. Det är som vanligt en klassfråga – barn till fattiga och lågavlönade föräldrar får betala priset för skattesänkningar och nedskärningar. Och det är inte så underligt när skolan segregeras och alla lyckade satsningar på läsfrämjande läggs ner eller drabbas av nedskärningar.

Vi vill satsa på En bok för alla och En bok för alla barn. Vi vill se mer av projekt som Läs för mig, pappa. Vi vill se en moderniserad bibliotekslag som ökar bibliotekens ansvar och motverkar privatisering och kommersialisering av bibliotekens uppdrag. Vi satsar på skolbibliotek, vägbibliotek och arbetsplatsbibliotek.

Vår syn på en tillgänglig kultur gjordes tydlig när Vänsterpartiets förslag om avgiftsfrihet på de statliga museerna infördes. Museibesöken ökade och museerna nådde en ny publik. Vår gemensamma skatt i form av samlingar på museerna gjordes tillgänglig för alla.

När högerregeringen tillträdde var en av deras första åtgärder att ta bort de fria entréerna till statens museer. Vi vill återinföra den och utöka den till att också gälla de regionala museerna.

För att konst och kultur ska få möjlighet att spela en större roll i samhället och våra liv måste politiken var aktiv och skapa förutsättningar för en kultur som både underhåller och roar men också provocerar, retar och upprör. En ny kulturpolitik måste utgå från tillgänglighet, kamp mot klasskillnader, feministiskt perspektiv och prioritering av barnkulturen.

En ny kulturpolitik måste ta kulturen på allvar. En ny kulturpolitik måste göra upp med idiotiska nollvisioner som förbjuder graffitikonst och förbättra kulturarbetarnas ekonomiska villkor.

Lars Ohly

Bengt Berg

Vänsterpartiets representanter i riksdagens kulturutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons