Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen hotade rikets säkerhet

Carl XVI Gustaf borde avgå tillsammans med ansvariga på SÄPO som skyddade hans kriminella umgänge, skriver Torbjörn Edlund.

Annons

Boken "Den motvillige monarken" rörde upp en mindre storm i spalterna, radio och TV, men den största indignationen riktades mot de moraliska aspekterna. Kaffeflickor, älskarinna, med mera, fick rubrikmakarna att dregla och skvallertanter av båda könen att gå i spinn.

De här reaktionerna visar tyvärr att medias granskande uppdrag, som de säger sig vara bäst på, bara är en fasad och inriktar sig på sådant som ger rubriker och lösnummerköpare. Indignationen borde i stället ha riktat in sig på det riktigt stora brottet: hot mot rikets säkerhet.

Kungen umgicks med kriminella, besökte svartklubbar, och – som lök på laxen – Säkerhetspolisen bevakade dessa event!

Det finns uppgifter om att SÄPO till och med avbrutit polisrazzior för att skydda kungen. Kungen, hovet och SÄPO måste ha fått en chock när boken avslöjade dem. Deras gemensamma suck av lättnad måste ha varit enorm när drevet riktade in sig på moral och etik, som är enklare att hantera. Kungens klumpiga uttalanden har bara gett drevet extra näring i den riktningen.

Vad skulle ha kunnat hända? Vilka risker är hot mot rikets säkerhet har det varit fråga om? Jag är ingen specialist på området men utpressning och skyddande av kriminell verksamhet är väl ganska uppenbart. En av kungens kompisar har ju bevisligen erbjudet stora summor pengar för de foton en av de inblandade påstår sig ha i sin ägo. Bilderna har visats för några journalister och de har i alla fall inte dementerat att fotona är komprometterande.

Man kan jämföra med hur media, rättsväsende och säkerhetspolis hanterade Haijby-falllet. Kurt Haijby pressade hovet på några 100 000 kronor på 50-talet för att Haijby inte skulle avslöja att han haft ett homosexuellt förhållande med kung Gustav V. Hovet visste att Gustav V var homosexuell så de behövde inga bevis på att förhållandet verkligen existerade. Haijby utsattes sedan för en av de största rättsskandalerna i modern tid.

Så nuvarande kung Carl-Gustafs agerande var i högsta grad ett hot mot rikets säkerhet. Det vittnar om en massiv omdömeslöshet av kungen själv, hans så kallade kompisar och framförallt av den ansvariga personalen på SÄPO.

Det är så allvarligt att det borde ha fått konsekvenser för de inblandade. Att så inte har skett är i mina ögon en lika stor skandal som behandlingen av Haijby!

Kungen borde avgå tillsammans med ansvariga på SÄPO. De enda som fått ta konsekvenserna av sitt handlande är tydligen en del av kungens kompisar som numera är före detta kompisar med... Ett ganska milt straff i mina ögon.

Wilhelm Moberg engagerade sig i fallet Haijby men idag verkar det inte finnas någon som kan eller vill engagera sig. Var är Jan Guillou och andra samhällsdebattörer? Är de rädda att stöta sig med sina mediaföretag?

Som sagt – en stor skandal var det i alla fall och en skandal som inte hamnade på löpsedlarna! Vilket i sig är en skandal…

Torbjörn Edlund

Fri debattör och republikan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons