Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustnära fisket en kulturtradition

Annons

Jag tror att vi Gävlebor är så kloka att vi kan ta till oss kostrekommendationer, skriver Anders W Jonsson, C, i en replik på Jerker Nilssons artikel den 20 april

Jerker Nilsson från Vänsterpartiet tycker att det kustnära fisket efter Norrlandskusten ska bort. Ingen ska få fiska och sälja strömming och vildfångad Östersjölax. Det är bra för alla Gävlebor att det ställningstagandet blir tydligt. Vänsterpartiet tycker att böckling och surströmming ska bort. Bättre att vi äter odlad lax och Pangalus från Vietnamn.

Orsaken är att Vänsterpartiet inte tror att människor förstår Livsmedelsverkets rekommendationer utan kommer att äta strömming mer än en gång per vecka. Jag tror på att vi Gävlebor är så kloka att vi kan ta till oss kostrekommendationer.

Dioxinhalten i fisk har enligt Naturhistoriska Riksmuséets miljöövervakningasstationer sjunkit i Södra Bottenhavet där huvuddelen av strömmingen fiskas. Det finns även en överskattning av svenska befolkningens konsumtion av strömming och lax i rapporter från myndigheter. Svenska folket har minskat sin konsumtion av strömming och lax från Östersjön.

Vänsterpartiet tycker att det bara handlar om tusen arbetstillfällen eller 0,03% av BNP. För det första ett mycket märkligt sätt att resonera med tanke på att arbetslösheten är för hög. Dessutom tycks inte Vänsterpartiet förstå att det småskaliga kustnära fisket är något mycket större än bara arbetstillfällen. Det är en viktig kulturtradition som jag inte vill vara utan. Allt ifrån levande fiskeläger till de fantastiska maträtter som blir resultatet.

Jag är glad och stolt över att ha kunnat bidra till att det kustnära småskaliga fisket efter Norrlandskusten nu åter har en framtid och att vi alla kan njuta läckerheterna.

Anders W Jonsson

riksdagsledamot, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons